Vacker blandskog gemensamt mål

Genom att hitta gemensamma målbilder vill projektet Mera tall får markägare och jägare att dra åt samma håll. I en blandskog som den här trivdes deltagarna i onsdagens exkursion. Foto: Jan Henricson

Istället för att bara prata problem är det bättre att hitta gemensamma mål att sträva mot. Så resonerade man i projektet Mera tall inför en exkursion med skogsbrukare och jägare som genomfördes i trakterna av Åseda på onsdagen. En fin blandskog blev första stoppet.

Vid exkursioner av det här slaget brukar besöksmålet oftast vara en sönderbetad tallplantering, där de skogliga företrädarna kan ondgöra sig över klövviltet i allmänhet och älgen i synnerhet.
Projektledaren för Mera tall, Skogsstyrelsens Ove Arnesson, ville den här gången få deltagande skogsbrukare och jägare att höja blicken och istället diskutera vilka mål de har gemensamt och vad som kan göras för att komma dit.

Vidare diskussion

I blandskogen av tall och gran med marken täckt av frodigt blåbärsris blev också diskussionen vidare än vad den annars brukar vara. Visst fick viltet en släng av sleven, men i mycket kom man att prata om vilka skogliga åtgärder som kan vidtas för att få upp en skog sådan som den man befann sig i.
Skogsstyrelsens generaldirektör Monika Stridsman ville ha deltagarnas konkreta förslag på vad som kan göras för att föryngra blandskogar i södra Sverige.
Svaren var flera men de handlade bland annat om att tallen kräver större föryngringsytor än granen, att antalet tallplantor per hektar måste vara så stort att den tål en viss viltbetning, att ställa fröträd, med mera.
– Risken är ändå uppenbar att man till slut står med enbart en granskog eftersom tallen är så utsatt, kommenterade Södras skogschef Göran Örlander.
När deltagarna gick från platsen utvecklade Sydveds vd Leif Olofsson sina tankar vad gäller samsynen för skog och vilt.
Leif Olofsson. Foto: Jan Henricson– De formella strukturerna för älgförvaltningen ligger klara, men jag tror att markägare och jägare kan nå långt genom att hitta gemensamma mål att sträva mot, sa Leif Olofsson.

Ett steg på vägen

Sydved har genom sin struktur ett brett kontaktnät bland privata skogsägare i södra Sverige. Som jägare har Leif Olofsson också kunskap om den andra sidan av de intressen som vanligtvis står mot varandra.
– Men enligt min mening är det inte alls omöjligt att komma överens. Det handlar om kunskap så att vi pratar om samma saker, om att sätta upp gemensamma mål för både skog och viltstammar och att mejsla ut vägen för att nå dit. För mig är det fullt möjligt, och projektet Mera tall visar på möjligheterna, sa Leif Olofsson.
Under exkursionen tittade deltagarna också på ett referenshägn där nyttan och användandet av sådana diskuterades. Skogsgårdar med större tallföryngringar besöktes också.

Läs mer om projektet här: Mera Tall

Fakta

Mera Tall

• Skogarna blir grandominerande även på typiska tallmarker vilket ger dåligt virke med låg avkastning, dåligt med viltfoder och dålig biologisk mångfald.

• 1984 bestod 36 procent av den nyanlagda skogen i Götaland av tall. 2008 var motsvarande siffra 14 procent.

• Från 1980-talet har andelen tallplantor som sålts i Kalmar län minskat från cirka 50 procent till 15–20 procent.

• Projektet Mera Talls syfte är att genom konkreta åtgärder inom ett begränsat område visa att det går att vända utvecklingen så att marker lämpade för tall föryngras med tall och den biologiska mångfalden stärks.

• Projektet Mera Tall avslutas 2015, men det finns möjlighet till förlängning.

• Deltar i Mera Tall gör Skogsstyrelsen, Holmen, LRF Skogsägarna, Sveaskog, Sydved, SågiSyd och Södra. Svenska Jägareförbundet finns med som deltagare i skogsbrukets Nationella sektorsråd som är projektets referensgrupp.

Källa: Skogsstyrelsen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev