[cycloneslider id=”slide-12500″]

Unika bilder: Extremt tidigt födda rådjurskid

Redan i slutet av mars sågs en råget med ett nyfött kid. En händelse som är mycket ovanlig.
– Kid som är födda i mars måste vara i det närmaste unika, säger Arne Nordström som fotograferade rådjuren ett par veckor senare.

Den 24 mars sågs geten för första gången. Då hade hon ett nyfött kid i följe. Rådjuren stod då i en åkerkant och observationen blev kort men ändå solklar. Platsen var Vedmora, strax söder om Enånger i Hälsingland.
Den 4 april sågs geten med ett kid inom samma område, nu betydligt närmare. Kidet diade och var då påfallande i bra kondition.
Två dagar senare såg Arne Nordström och hans fru de två rådjuren när de sprang över ett snöigt fällt.
– Vi bestämde oss för att göra ett försök att ta bilder på geten och åkte ut vid 16-tiden samma dag. Nästan omedelbart fick vi syn på ett rådjur som var ute på en åker. Vid en närmare koll såg vi att geten då hade två kid i släptåg, berättar Arne Nordström.
Han fotograferade då de tre rådjuren – och bilderna visar att det inte råder någon tvekan om att de båda kiden är födda i år. 
– Jag regerade på att kiden var så pass stora och välmående redan då. Och rådjursfamiljen har därefter setts till ett antal gånger och båda kiden har klarat sig, berättar Arne Nordström.
Han känner själv inte till något fall med så tidigt födda rådjur. 
– Jag har dessutom letat i litteraturen efter tidigast kända rådjursfödslar men hittar ingen tidigare rådjursfödsel än mitten av april, säger Arne Nordström.

Expert: ”Mycket ovanligt”
Torsten Mörner är statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Han har hört talas om så tidiga rådjursfödslar som i januari men han håller ändå med om att rådjur som föds i mars är ovanligt.
– Det är till och med mycket ovanligt med så tidiga rådjursfödslar, säger Torsten Mörner.

Men vad beror det på att de fötts så tidigt på året? 
– Rådjuren har fördröjd implantation, även kallad fördröjd fosterutveckling. Det innebär att ägget som befruktades vid parningen i augusti börjar utvecklas först runt årsskiftet. Då fäster det i livmoderns vägg och börjar växa – innan dess har äggen svävat fritt i livmodern, förklarar Torsten Mörner.
– I de här fallen har ägget fäst tidigare och därför föds även kidet för tidigt, fortsätter Torsten Mörner.
Enligt Torsten Mörner beror sannolikt detta på någon hormonell störning hos rågeten. Han utesluter inte att samma get kan föda tidigt även nästa år.
– Men sannolikt kommer nästa års rådjurskid förmodligen födas i rätt tid, tillägger Torsten Mörner. 

Har du bilder?

Har du också bilder eller film på tidigt födda rådjurskid? Mejla oss på webbredaktionen@
svenskjakt.se och berätta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev