Tuffa vintrar för mårdhunden
De två senaste vintrarna har effektivt bromsat mårdhundens framfart i landet.
Jag tror att knappt någon mårdhundsvalp har överlevt de här hårda vintrarna, säger Mårdhundsprojektets P-A Åhlén.
Mårdhundsprojektet arbetar för att förhindra att mårdhunden får fäste och försöka utrota arten helt och hållet i landet. Och de senaste två åren har personalen fått hjälp av de stränga vintrarna.
Det har varit bra vintrar för oss. Mårdhunden går i vintervila i norra Thailand och det säger sig själv att de får det grymt tufft i vårt nordiska klimat, säger P-A Åhlén.
Vandrar över isen?
Under normala vintrar i mellersta Finland dör cirka 90 procent av mårdhundsföryngringarna. Farhågor finns dock att de hårda vintrarna tvärt om kan öka mårdhundsinvandringen i landet eftersom det då ligger fast istäcke mellan Sverige och
Finland/Åland. Men hittills har Mårdhundsprojektet inte funnit några tecken som tyder på att invandringen över isen skulle ha ökat.
Det tar bara en natt för en mårdhund att ta sig över isen från Åland till Sverige. Men hittills har vi inte säkrat någon observation i Uppland, förklarar P-A Åhlén.
Däremot finns ett fall där en säljägare sköt en mårdhund ute i drivisen för några år sedan.
Men mårdhundarna blir också lätta byten för till exempel havsörnar om de kommer flytande på isflaken, menar P-A Åhlén.
Rapportera observationer
Men det finns fortfarande ett antal mårdhundar kvar i landet och fler kommer sannolikt att vandra hit. Nyligen kördes till exempel en mårdhundshona ihjäl strax utanför Piteå.
Helt klart finns det mårdhundar kvar. Vi uppmanar alla att rapportera fynd eller troliga observationer till Mårdhundsprojektet på telefonnummer 070-3399326. Mårdhunden är stor som en räv och liknar en tvättbjörn, men saknar randig svans. Särskilt de som bor i Norrbotten, Västerbotten och Skåne bör vara observanta, säger P-A Åhlén.
Sedan projektet startade, den 1 september 2010, har 272 observationer av förmodade mårdhundar rapporterats in till Mårdhundsprojektet. 36 av dem har bekräftats vara mårdhundar. Under samma period har 21 mårdhundar avlivats och åtta har fångats, steriliserats, sändarförsetts och frisläppts.
Invandring från Danmark
Hittills kommer den mest sydliga och säkrade mårdhundsobservationen i landet från Mjällom, fem mil söder om Örnsköldsvik.
Ett antal rapporter om förmodade mårdhundar har kommit in till projektet söder om Mjällom, men hittills har samtliga varit felaktiga eller omöjliga att kontrollera.
Annars är kanske den största risken att mårdhundsinvandringen kommer från Danmark i söder. Klimatet är betydligt mera gynnsamt för mårdhunden i Danmark och södra Sverige.
Men nu är danskarna klart mer på hugget än tidigare för att stoppa mårdhundens spridning. Så länge det bara finns mårdhundar på fastlandet i Danmark är risken ganska liten, men om de sprider sig ut till den danska övärlden måste vi öka vår beredskap, säger P-A Åhlén.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.