Trofémätning även av rovdjur

Har du skjutit en guldräv eller en guldgrävling? Kanske inte, men från och med instundande jaktsäsong är det möjligt. Då kommer trofémätningen även att omfatta kranier av rovdjur och bäver.


Från och med kommande jaktår kommer trofémätning även att omfatta rovdjurskanier, som till exempel den här björnen från Gargnäs. Skytt: Roger Johansson, Åsljunga. Foto: Mattias Johansson

Trofémätning i Jägareförbundets regi har hittills varit inriktad på klövvilt. I och med att rovdjursjakten ökat i omfattning har det även vuxit fram ett önskemål inom jägarkåren att kunna få rovdjurstroféer bedömda, som är fallet i exempelvis USA och Kanada.

Därför genomgår det svenska trofémätningsprogrammet för närvarande en total översyn. Biträdande riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné håller  i trådarna:

Alla gamla hornbedömare kommer att utbildas och auktoriseras på nytt, säger Daniel Ligné. Vi planerar att hålla en sådan utbildning i varje samverkansområde. Dessutom måste vi se över prissättningen. Att mäta rovdjurskranier är ju väldigt enkelt, det är bara två mått som ska tas och det går på några minuter. Det är inte rimligt att det ska kosta lika mycket som att mäta exempelvis en kronhjortstrofé.

Vargtrofé

De nya viltarter som införlivas i trofémätningsprogrammet är björn, varg, lo, räv, grävling, mårdhund och bäver.

Jaktvårdskonsulent Mattias Johansson håller på att arbeta fram en ny, utförlig manual som alla trofébedömare framgent ska använda sig av.

Olika regelverk
Det finns ju flera regelverk för trofébedömning i världen. Nord-amerika har sitt och för afrikanskt vilt tillämpas ett annat. Det vi gör är att vi anpassar det svenska systemet till CIC:s regelverk, säger Mattias Johansson.

Förkortningen CIC står för Conseil international de la chasse. Organisationen bildades 1928.

På kranier är det bara två mått som ska tas, längd och bredd, säger Mattias Johansson. Sedan får man fram värdena i en tabell. Mått- och poänggränser är dock anpassade till europeiska kontinenten och jag har en känsla av att våra rävar är större än exempelvis tyska och polska. Det ska bli intressant att se hur det slår ut.

Justeringar
Även för klövviltet innebär anpassning till CIC:s regelverk en del smärre justeringar.

För älg och rådjur händer inte så mycket men för kronvilt justeras antagligen poänggränserna för de olika medaljvalörerna något uppåt, men det är ännu inte helt klart, säger Mattias Johansson.

Med den manual Mattias Johansson tagit fram som underlag överväger Jägareförbundets bokförlag också att ge ut ett häfte om trofébedömning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev