Trikiner i fälld gråsäl

En fälld gråsäl från Östersjön innehöll trikiner. Sälen sköts i Bottniska viken tidigare i år och det är första gången som trikiner påträffats från en gråsäl i finska vatten.

Det undersökta sälprovet ingick i de prover som togs i samband med Livsmedelssäkerhetsverket Eviras och Vilt- och fiskeriforskningsinstitutets gemensamma uppföljningsprojekt som samlats in med hjälp av säljägarna. Sedan 2008 har Evira undersökt 169 gråsälar och 59 vikare med tanke på trikinella och det här är alltså första gången som trikiner hittas i en gråsälsäl på finskt vatten.

Köttet måste genomstekas
Arten som påträffats hos gråsälen är Trichinella nativa. Det är en art som anpassat sig till det kalla klimatet och som står emot köld. Djupfrysning av köttet dödar inte larverna, men grundlig upphettning av köttet tar däremot död på samtliga arter av trikinella. Därför är det ytterst viktigt att sälköttet är helt genomstekt, även om trikinella är sällsynt bland sälarna i Östersjön.

Trikinella är zoonotiska parasitmaskar, det vill säga parasiter som sprids mellan människor och djur och som lever i larvform i värddjurets muskler. Hos människan kan trikinellos orsaka ett allvarligt sjukdomstillstånd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev