Tredje vargattack på kort tid i Skåne

Natten till lördagen revs fyra får och ett skadades i Ingelstorp i Ystads kommun. Länsstyrelsen menar att skadorna tyder på att fåren dödats av en varg.

­Det är det tredje vargangreppet på en vecka i samma geografiska område. Förra helgen revs nio får i Östra Sallerup utanför Hörby och under natten till tisdagen dödades sex får och två skadades i Fränninge i Sjöbo kommun. 

­– Sannolikt är det samma varg, men vi kan förstås inte säga något med säkerhet. Det är viktigt för oss att kunna identifiera vilken individ det rör sig om och vi kommer att intensifiera letandet efter spillning eller andra spår så att vi kan ta DNA-prov. Vi tar gärna emot tips från allmänheten om man hittar vargspillning i det här området, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande. 

LRF i Skåne ansökte tidigare i veckan hos Naturvårdsverket om skyddsjakt på vargen. I ett yttrande i torsdags avrådde dock länsstyrelsen Skåne från skyddsjakt.

 – Det är Naturvårdsverket som fattar beslut om skyddsjakt. Riktlinjerna från Viltförvaltningsdelegationen i Skåne säger att skyddsjakt kan bli aktuell vid tre angrepp inom sex månader. Där kanske vi är nu. Men vi vet fortfarande inte vilken individ det är, inte heller om den är genetiskt viktig för den svenska vargstammen, säger Bertil Nilsson. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev