Tjuvjägare tagen på bar gärning

Foto: Mattias Lilja

I närheten av Halmstad har jägarna under en längre tid haft problem med tjuvjakt på klövvilt. I lördags togs en tjuvjägare på bar gärning. Men nu var det inte vildsvin eller rådjur som var aktuella, utan fasaner.

Före detta ordföranden i Halmstad jaktvårdskrets, Magnus Nilsson, hade på lördagen ett ärende till sina jaktmarker som ligger strax söder om stan. På ett fält som gränsar mot hans marker såg han en man som uppträdde på ett sätt som gjorde honom misstänksam.
– Han höll på att montera upp ett nylonnät för att fånga fasaner. Det erkände han både för mig och för polispatrullen som kom till platsen lite senare, berättar Magnus Nilsson.
Patrullen upprättade en anmälan om brott mot jaktlagstiftningen. Fångstnät och snaror togs i beslag, och anmälan har överlämnats till områdespolisen i Halmstad för vidare utredning,

Fredat från jakt
Mannen, en 46-åring, uppehöll sig på ett fält som ägs av kommunen, där det inte bedrivs någon jakt. Bland annat för att det ligger nära ett fågelskyddsområde.
Magnus Nilsson var tvungen att ta det försiktigt med den misstänkte tjuvjägaren eftersom denne hade både en stor kniv och en hammare till hjälp när han monterade sin fångstanordning.
– Han var stressad, men jag lyckades prata fast honom till polisen kom. Att gå i närkamp hade aldrig blivit aktuellt. Den där kniven var rätt avskräckande, säger Magnus Nilsson.
Att ta en tjuvjägare på bar gärning är förstås tillfredsställande för en jägare och viltvårdare. Man har i Halmstadtrakten haft problem en längre tid med tjuvjakt på klövvilt.
– Djur som man iakttar regelbundet ute på fälten försvinner plötsligt. För bara några veckor sedan gjorde jag ett eftersök och hittade ett vildsvin som hade påskjutits av någon utomstående på ett jaktlags marker. Eftersom det inte blev på platsen hade tjuvjägarna bara kört därifrån, säger Magnus Nilsson.

Allvarligt brott
Han påstår inte att mannen han ertappade med fångstnätet har med tjuvjakten på klövvilt att göra, men tycker att den olagliga jakten på fasaner är allvarligt nog.
– Jag har hittat och tagit hand om snaror på mina marker, bara en liten bit från där fångstnätet sattes upp. Men när jag konfronterade mannen med det ville han inte kännas vid dem, säger Magnus Nilsson.
Han hoppas nu att polis och åklagare går till botten med det här fallet. Ett bättre läge för att få en person dömd för olaga jakt lär det dröja innan man får.
– Det vore mycket bra. Inte minst för att det skulle sända ut signaler till andra som inte bryr sig om vad jaktlagen säger, funderar Magnus Nilsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev