Tivedenvargar vandrar långt

Tivedenvargarna har i genomsnitt spridit sig nästan dubbelt så långt jämfört med vargar födda i andra skandinaviska revir. Arkivbild: Kjell-Erik Moseid

Det skandinaviska vargforskningsprojektet, Skandulv, har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att studera vargars spridningsavstånd i relation till vargtätheten. Nu kommer en preliminär rapport.

Skandulv fick i uppdrag att undersöka om tätheten av varg påverkar spridningsavståndet hos unga vargar, och om valparna från Tiveden-reviret har spridit sig längre än förväntat.
Det genomsnittliga spridningsavståndet mellan födelserevir och dödsplats för 173 vargar visade sig vara längre för hannar (225 kilometer) än tikar (154 kilometer) och ökade med ökad vargtäthet.
Vargtätheten i sin tur ökade nästan tre gånger under studieperioden 2004-2014.
Skandulv jämförde även spridningsavstånden från fem vargar födda i Tiveden-reviret (påkörda eller skjutna under skyddsjakt) med 32 vargar födda i skandinaviska vargrevir under samma tidsperiod (2013–2014). Det genomsnittliga spridningsavståndet för Tiveden-avkommorna var 405 kilometer, att jämföra med 222 kilometer för övriga vargar.
Skandulv lägger in en brasklapp och menar att detta är preliminära resultat som man jobbar vidare med, samt att man ska vara försiktig med att dra alltför långtgående slutsatser kring spridningen av Tiveden-avkommorna med tanke på att det rör sig om data från bara fem individer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev