Tester av vildsvinsfällor kan försenas

Statens veterinärmedicinska anstalt ska testa åtta olika vildsvinsfällor. Nu kan testverksamheten försenas. Djurförsöksetiska nämnden anser att SVA:s ansökan är för generell.

Naturvårdsverket fattade ett principbeslut tidigare i år om att inte tillåta några nya vildsvinsfällor förrän dessa har genomgått omfattande tester. Tanken bakom beslutet var att utreda om vildsvin stressas av att fångas och om fällorna på andra sätt skadar djuren.

SVA fick uppdraget
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) fick uppdraget att utföra testerna. I samband med att SVA skulle dra igång arbetet ansökte de om tillstånd från Djurförsöksetiska nämnden.
Så fort man gör något med djur för att skaffa ny kunskap så betecknas det som djurförsök, säger Mats Sjöquist, föreståndare för Nationellt center för djurvälfärd vid SLU och medlem i Djurförsöksetiska nämnden.
Nämnden har till uppgift att väga nyttan av försöket mot det eventuella lidande som djuren utsätts för. Ju större samhällsnytta resultatet har för allmänheten desto större lidande kan tillåtas, även om detta alltid ska hållas på lägsta nivå.

För generell ansökan
SVA har gjort en generell ansökan för många djurarter, där vildsvin är ett. För att vi ska kunna fatta beslut måste vi veta vad det är man ska göra. En förklaring för varje djurart, respektive fälla. Den informationen fanns inte i SVA:s ansökan. Här behövs kompletteringar. Det hade också säkert gått snabbare att få ett beslut om de ansökt separat för vildsvinen, säger Mats Sjöquist.

Missnöjd
Torsten Mörner på SVA är inte nöjd över beskedet.


Torsten Mörner.

Jag förstår att Djurförsöksetiska nämnden vill ha mer information och det ska vi fixa.
Men samtidigt är jag lite orolig över att nämnden gör en teoretisk förstudie av något som kräver praktisk användning för att få kunskapen, säger Torsten Mörner.
Han menar att fällorna måste provas i verkliga situationer, med vilda vildsvin. Tanken är bland annat att vildsvinen ska filmas i fällan för att se hur de reagerar och om djuren skadar sig.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev