fredag 2 juni

Bucht: ”Strulet måste få ett slut”

Landsbygdsministern hoppas Högsta förvaltningsdomstolens beslut innebär ett stopp för åratal av strul runt vargjakten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tycker det vore olyckligt om det inte blev vargjakt i vinter.
– Det vore olyckligt om det underlag som Naturvårdsverket och länsstyrelserna tagit fram inte skulle räcka för att gå in i en förvaltning och jakt av varg.

Högsta författningsdomens ställningstagande i dag innebär att beslut om vargjakt ska kunna överklagas till domstol. Samma slutsats kom regeringens utredare Charlotta Riberdahl fram till.
– Vi ska analysera domen i detalj. Det viktiga nu är att det blir rätt, det har varit så mycket strul kring vargjakten under så många år. Att vargjakten ska kunna prövas i domstol innebär också att vi måste ändra i förordningen så att de här ärendena hanteras skyndsamt av domstolarna. Det är jätteviktigt för att undvika stillestånd i processerna. Vi måste få ordning och reda, säger Sven-Erik Bucht till Svensk Jakt.

Eventuell lagändring
Han utesluter inte att det kan komma att krävas en lagändring för att ärendena ska kunna hanteras skyndsamt.
– Vår bedömning nu är att det räcker med en ändring av förordningen. Det är viktigt att det är rättssäkert. Det har varit oerhört frustrerande för alla inblandade parter. Därför måste det nu bli rätt en gång för alla. Strulet runt vargjakten måste få ett slut.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har fullt förtroende för länsstyrelserna och Naturvårdsverkets beslut gällande jakt efter 46 vargar.
– Det vore olyckligt om det underlag som Naturvårdsverket och länsstyrelserna tagit fram inte skulle räcka för att gå in i en förvaltning och jakt av varg.

Förvaltning
Sven-Erik Bucht konstaterar också att de utredningar som gjorts visar att det krävs 300 vargar för att uppnå gynnsam bevarandestatus.
– Vi har idag en vargpopulation på 415 och vi går nu in i ett skede där vi ska förvalta den här vargstammen. Då måste vi också ha en rättssäker process.
Landsbygdsministern menar att det nog inte finns något annat land som har så bra koll på vargstammen som Sverige.
– Vi har en gynnsam bevarandestatus. Det vore olyckligt om det underlag som Naturvårdsverket och länsstyrelserna tagit fram inte skulle räcka för att gå in i en förvaltning och jakt av varg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev