”Stort betestryck och allvarliga skador”
Den hittills största viltbetesinventeringen i Götaland är avslutad. Överlag är betestrycket mycket stort och skadorna, framförallt på tall, är allvarliga, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Inventeringen omfattar betesskador på ungskogar i 28 av Götalands 54 älgförvaltningsområden. Resultatet ska i första hand användas av södra Sveriges älgförvaltningsgrupper, där markägarrepresentanter och jägarrepresentanter för respektive älgförvaltningsområde ingår.
– Underlag över betesskador har alltför länge saknats för Götaland. Genom årets satsning tar skogsbruket en viktig del av ansvaret för att avhjälpa kunskapsbristen. Inventeringsresultaten är avgörande för att kunna fatta väl avvägda beslut i den faktabaserade älgförvaltningen, säger Monika Stridsman, generaldirektör på Skogsstyrelsen i pressmeddelandet.
Fodertillgång
Inventeringen levererar ett underlag för beslut om hur älgstammen ska anpassas för att begränsa betesskadorna, hävdar Skogsstyrelsen. Därutöver ger den värdefull information om tillgången på älgfoder och dess kvalitet. En första analys visar att skadorna på tall är mycket höga. I flera områden har mer än var fjärde ung tall blivit utsatt för en allvarlig betesskada bara under den senaste vintern. Vidare visar undersökningen att andelen stammar som fortfarande är oskadade är oroväckande låg. En andel som riskerar att sjunka mer, då det tar flera år innan träden når tillräcklig höjd för att undslippa betesskador.
Allt mer gran
Inventeringen visar också att det blir allt mer gran i Götalands ungskogar, vilket delvis är ett resultat av att granen är mindre begärlig som föda för djuren och därför klarar sig undan betesskador i högre utsträckning.
Utöver viltstammarnas täthet konstaterar Skogsstyrelsen att tillgång och sammansättning av trädslag i ungskogen också har betydelse för att uppnå en älgstam i balans med mängden foder, där skadorna på skogen är begränsade till en rimlig nivå.
Fältarbetet har genomförts av ett flertal aktörer, däribland Skogsstyrelsen, som också ansvarar för inventeringens utformning samt för analys och sammanställning av resultat. Finansiärer är Södra Skogsägarna, Sveaskog, Holmen, Stiften i Götaland, Häradsmarken och Skogssällskapet.
– Skogsbruket har nu beslutat finansiera årligen återkommande inventeringar av cirka halva Sveriges areal, spritt över landet, säger Göran Örlander, skogschef på Södra, i pressmeddelandet.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.