Stor samverkan om kronviltet tar form
Ett kronviltsförvaltningsområde är under bildande i Blekinge. Förvaltningsområdet tar form på frivillig väg.
Området är på cirka 70 000 hektar och utgörs av fem eller sex samverkande kronskötselområden i mellersta Blekinge. Arbetet i förvaltningsområdet kommer att ske i mångt och mycket på det sätt som beskrivs i Norrfalks utredning om den framtida älgförvaltningen.
Kronviltet är spritt över nästan hela Blekinge. En uppskattning är att det i länet finns någonstans 3 0004 000 djur i vinterstam.
I området för den gemensamma förvaltningen har gjorts en beräkning, grundad på enkäter och rapporter. Den indikerar att det finns 150200 djur i vinterstam där. Med detta som bas har grunderna för en gemensam förvaltning lagts.
Startade i Ronneby
Det hela började för flera år sedan som ett samarbete mellan Ronnebys fyra kronhjortsskötselområden. Carl-Uno Jansson och Lars Olnäs i Hobys kronviltsområde var dock inte helt nöjda med utfallet av samarbetet.
När de förstod att närliggande kronområden också var intresserade av samarbete, tog de förra året ett initiativ att försöka få en fungerande gemensam förvaltning till stånd.
Man kallade sex sammanhängande kronhjortsskötselområden till ett upptaktsmöte, där också jägarorganisationerna och länsstyrelsen medverkade.
Gemensam förvaltningsplan
Under 2009 har flera möten hållits och ett arbetsprogram fastställts. Den gemensamma förvaltningsplanen har börjat ta form. Vidare har man beslutat att tillsammans med jägarorganisationerna arrangera en utbildning med kronviltet i fokus under tre arbetskvällar kommande vår.
Blanketter för observationer och inventering är utformade och distribuerade till alla 130 jaktlagen. Förhoppningen är att i vår kunna ha en säkrare bild av kronviltsstammens storlek. Då kan också förvaltningsplanen förfinas. När planen är färdig och accepterad av de ingående skötselområdena blir den ett dokument med konkreta råd och kvantitativa mål för förvaltningen.
Forskningsunderlag
Det finns också en idé att närma sig SLU för att om möjligt väcka intresset för någon forskning med utgångspunkt från den nystartade samverkan. Troligen kommer DNA-material att samlas in från kött av redan skjutna djur. Materialet kommer sedan att utgöra grunden för ökad kunskap om kronviltet i Blekinge.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.