lördag 2 december

Skyddsjakt på varg överklagas

Wolf Association Sweden (WAS) överklagar och begär omedelbar inhibition av skyddsjakten på två vargar inom Ockelbo kommun, genom sin ordförande Per Dunberg, skriver föreningen på sin Facebooksida.

”WAS finner att skyddsjakten har beviljats på allt för lösa grunder och av den anledningen måste avslås när inga av de kriterier som kan föranleda en skyddsjakt är uppfyllda.”
Föreningen skriver att länsstyrelsen har beviljat jakt på alfaparet ”vilket i sig är fullständigt sanslöst då alla tidigare erfarenheter visar att det ökar risken för problemvargar då valparna inte får lära sig normalt beteende av sina föräldrar”. 

Jagar i byn
Vargarna i Ockelbo är mycket oskygga och kommer in i bebyggelsen, bland annat togs ett rådjur vid kyrkan tidigare i vintras.
”Man anger som skäl till att bevilja skyddsjakt att vargarna jagar rådjur intill bebyggelse och då torde det vara en betydligt bättre åtgärd att inte stödutfodra rådjuren i anslutning till bebyggelse vilket med största sannolikhet är anledningen till att rådjuren söker sig dit”, skriver WAS. 
WAS anser heller inte att människors rädsla för vargarna kan utgöra grund för en skyddsjakt ”när upplysning och information i stället borde vara en betydligt bättre väg att gå. Människor är betydligt räddare för ormar vilka också är fridlysta och icke beviljas någon skyddsjakt på”. 

I jordbrukslandskapet
– Eftersom rådjuren i området runt Åmot/Ockelbo gärna vistas i det öppna jordbrukslandskapet under vintersäsongen, innebär det att vargarna lockas dit.  Utifrån hittills gjorda observationer har vargarnas oskygghet för människor tilltagit och det finns en risk att problemen ytterligare förvärras, sa Sara Sundin på länsstyrelsen i samband med att beslutet om skyddsjakt fattades.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev