lördag 20 april

Skyddsjakt på rådjur i Östergötland

Skyddsjakt efter rådjur är inte speciellt vanligt förekommande, men det har Länsstyrelsen i Östergötland beviljat sådan jakt.

 

Länsstyrelsen i Östergötland har beviljat en lantbrukare i Linköpingstrakten tillstånd för skyddsjakt på tre hornbärande rådjur under perioden 4 mars1 maj.

Det är väldigt ovanligt. Jag har jobbat här sedan slutet av 1970-talet och kan inte komma ihåg att vi beviljat skyddsjakt på rådjur någon gång tidigare, säger Mia Kjällander, som handlagt ärendet på Länsstyrelsen i Östergötland.

Enligt Kjällander hade lantbrukaren ifråga väldigt stora problem med rådjur på sina rapsfält.

Rådjur är ett av få vilt som inte får skyddsjagas på enskilds initiativ, enligt Jaktförordningen. Skyddsjakt på sådana arter bör därför vara extra restriktiv eftersom lagstiftaren bedömt dem som mindre skadegörande än andra arter. Men i det här fallet har man alltså ändå beviljat skyddsjakt.

Om skadorna är väldigt omfattande och alla andra åtgärder vidtagits för att skrämma bort djuren så kan man bevilja sådan skyddsjakt, vilket alltså skett i det här fallet, säger Mia Kjällander vid Länsstyrelsen i Östergötland.

Skyddsjakten får endast bedrivas som smyg- och vakjakt och ska i huvudsak inriktas på att skrämma bort djuren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev