Skyddsjakt på 230 gråsälar i landet

Sammanlagt 230 gråsälar får även i år fällas i Östersjön från Kalmarsund i söder till finska gränsen i norr. Naturvårdsverket har beslutat om skyddsjakt för att förebygga skador på yrkesfisket.
Det finns cirka 25 000 gråsälar i Östersjön.

Jakt på 230 sälar är oförändrat antal från i fjol. Då rapporterades 90 av djuren fällda.
Jägarorganisationer och länsstyrelser har begärt att reglerna för skyddsjakten ska ändras. Man vill utöka möjligheten att skjuta sälar från båt.

Naturvårdsverket planerar att utvärdera försöken med att skjuta sälar från båt.  Men det är relativt få som ansökt om tillstånd för sådan jakt och få som utfört den. När vi har mer underlag kan vi ta ställning till om reglerna ska ändras, säger Lars Plahn, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

 

Hälften före 1 juli

Jakttiden på säl är 16 april 31 december. Jakten avlyses när länets tilldelning är fylld. Högst hälften av antalet tilldelade djur per län får fällas före 1 juli, tidigare år 15 juni. Den regeln är anpassad sälarnas behov av fredning under kutning och ömsning av päls. Det sker på is och på grund av isläget i Östersjön har tiden förlängts i år.

Naturvårdsverket har beslutat om länsvis tilldelning för skyddsjakt från Kalmar län till Norrbottens län. Det finns också ansökningar om skyddsjakt från yrkesfiskare i södra Kalmar län och Blekinge. De ansökningarna behandlas separat.

Vi har gett de flesta tillstånd tidigare år. Förutsättningen är att de är yrkesfiskare och har dokumenterade skador av gråsäl. Vi gör också avgränsningar för att minska risken för att knubbsäl fälls i Östersjön, säger Lars Plahn.

Tilldelningen för gåsäl

 

Norrbottens län 40 sälar, Västerbotten  20, Västernorrland 30, Gävleborg 60, Uppsala 20, Stockholm 20, Södermanland 10, Östergötland 10, samt Kalmar län 20 gråsälar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev