fredag 2 juni

Skyddsjakt på fårdräpande varg kan förlängas

Beslutet om skyddsjakt på en varg i Gräsmark gick ut vid midnatt, och en förlängning kan vara aktuell.
– Jag vill först prata igenom det med djurägaren, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland.

Brandsbolsvargen genomförde tre attacker mot Mats Erikssons fårbesättning i Gräsmark. Under knappt en veckas tid miste han en tredjedel, totalt 24 får, av sin besättning. Länsstyrelsen gav tillstånd till skyddsjakt men efter det tredje angreppet har det varit lugnt. Nio nätter av vakande vid fårhagen där vargen har hållit sig borta.

• Känns det bra?
– Nej, egentligen inte. Det hade varit bra om vi skjutit den här vargen. Nu finns den kvar och jag vet inte om eller när den kommer tillbaka, säger Mats Eriksson.
Natten till måndag gick också skyddsjaktsbeslutet ut, och nu är det skyddsjakt på eget initiativ enligt paragraf 28 som gäller.
– Det gör det svårare för de som hjälper mig att vakta djuren. Utan stöd av ett skyddsjaktsbeslut kommer de att utsättas för hårdare granskning om de lyckas skjuta vargen, säger Mats Eriksson.

Först dialog
Han ser helst att länsstyrelsen tar ett nytt och snabbt beslut. Men något beslut är inte att vänta idag. Länsstyrelsen vill först ha en dialog med Mats Eriksson.
– Det är inte troligt att vi tar ett nytt beslut idag, säger Maria Falkevik.
I samband med den tredje attacken topsades några av de döda fåren för att via DNA fastställa att det är varg som attackerat fåren, och om den kommer från Skugghöjden-reviret där hanen är en så kallad F1-varg med särskilt bevarandevärda gener.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev