Sköt fel älgar – tvingas betala böter

En jägare sköt två vuxna älgar. Trots att han bara fick fälla kalv. Nu har jägaren accepterat föreläggande av åklagare om att betala 10.500 kronor i böter och ytterligare 7.200 kronor i ersättning till staten. Och han riskerar dessutom att förlora sina vapenlicenser.

Det var i höstas som jägaren gav sig ut på älgjakt på sin egen mark i Bohuslän. Och trots att han bara hade licens att fälla kalv sköt han två vuxna älgar.
Angränsande jakträttsinnehavare insåg vad som hade hänt och polisanmälde mannen.
Tidningen Bohusläningen uppger att vittnen framkommit i polisförhören som både sett den ensamme mannen komma med döda älgar på en traktorkärra och som hört skotten den aktuella morgonen i oktober.
Mannen lämnade dessutom kvar huvudena på de skjutna älgarna tillsammans med inälvorna, vilket ytterligare blev bevis på felskjutningen.

Erkänt felskjutning
Jägaren har i i efterhand uppgett att han trodde det rört sig om ko med två kalvar, och att han då skjutit kalvarna. I polisförhör säger mannen att han efter skottet mot det första djuret tänkte att ”det var nog var lite för stort för att vara årskalv”. Efter att ha suttit ännu en stund i förhör erkände mannen brott i båda fallen och tillades att han var beredd att betala böter och ersättning. Efter en sådan överenskommelse med åklagaren kan man få strafföreläggande och man kan slippa rättegången.
Nu har jägaren accepterat föreläggande av åklagare om att betala 10.500 kronor i böter och ytterligare 7.200 kronor i ersättning till staten. Dessutom riskerar mannen att förlora sina vapenlicenser, uppger Bohusläningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev