Sant och falskt om licensjakt på varg

Ingen kan ha missat den hätska debatt som följde årets historiska licensjakt på varg. Många gånger har debatten mer styrts av känslor än av fakta. Därför har Svensk Jakt skärskådat sanningshalten i många av de argument som förts fram kring jakten.

Jakten hetsade vargarna.
Falskt. Människan har inte de fysiska förutsättningarna för att kunna förfölja en varg i sådant tempo att den hetsas. Den som tror något annat överskattar sannolikt sin egen fysiska förmåga å det grövsta. Vargforskarna är till och med tveksamma om många av vargarna märkte att de jagades över huvud taget.

Masslakt på varg utfördes.
Falskt. Att kalla jakt på 27 vargar för masslakt kan betecknas som både okunnigt och grovt felaktigt. Knappt tio procent av vargstammen sköts av och allt tyder på att vi har fler vargar nästa år, trots årets jakt. Som en jämförelse skjuts årligen 2530 procent av älgstammen varje år.

12 000 jägare jagade varg på premiärdagen den 2 januari.
Falskt. Enligt en enkätundersökning av Jägareförbundet jagade
4 500 jägare varg. Det motsvarar enligt förbundets beräkning en jägare per 15 kvadratkilometer i de områden där vargjakt var tillåten.

Det var olyckligt att vargjakten gick så snabbt.
Falskt. Vargforskare Olof Liberg sa i en intervju med Svensk Jakt att det var bra att jakten är över redan i början av januari. Inte minst för att vi ska få en vettig chans att sändarförse ett antal vargar i vinter.

Flera vargar lämnades kvar skadskjutna efter jakten.
Falskt. Samtliga skadskjutna vargar har spårats upp och avlivats. Det finns därför ingen påskjuten och skadad varg kvar i skogarna.

En överskjutning inträffade vid vargjakten.
Sant. En överskjutning inträffade i Dalarna. Tio vargar fälldes i länet, tilldelningen var nio djur.

Överskjutningen var olaglig.
Falskt. Eftersom flera vargar påsköts inom en mycket kort tidsintervall hade länsstyrelsen i Dalarna inte hunnit stoppat jakten när överskjutningen ägde rum. Det var därför helt omöjligt för jägarna att veta att tilldelningen var fylld.

Många skott mot varg missade sitt mål.
Sant. För många bomskott avlossades under jakten. Nu diskuteras vilka åtgärder som kan vidtas för att rätta till problemet tills nästa års jakt.

Jakten syftar till att utrota vargstammen.
Falskt. Vargjakt behövs för att hålla stammen på det av riksdagens satta mål om 210 individer i landet. Årets jakt minskar bara stammens tillväxt. 

Jägarna använde motorfordon i jakten.
Falskt. Motorfordon fick användas för att lokalisera vargarna. Däremot fick motorfordon inte användas för att förfölja eller genskjuta vargarna under jakten.

Obduktioner visade att de fällda vargarna var fullt friska.
Falskt. De fällda vargarna var visserligen i gott hull men vargstammen är svårt inavlad och genetiska defekter visar sig inte vid en obduktion. Istället blir exempelvis reproduktionen försämrad på grund av den höga inavelsgraden.

Föräldradjur fälldes olagligt under jakten.
Falskt. Enligt Naturvårdsverkets beslut fick samtliga vargar fällas.

När föräldradjuren skjuts dör även ungvargarna i reviret.
Falskt. Omvärldens samlade forskning säger att ungvargarna, som i januari är lika stora som föräldradjuren, klarar sig utan föräldradjur. Därför fick också samtliga vargar skjutas under licensjakten.

Överblivna ungvargar blir mer närgångna bebyggelse.
Sannolikt sant. Det är inte säkert att ungvargarna söker sig närmare bebyggelse på grund av att föräldradjuren skjutits. Men det finns en förhöjd risk att de faktiskt gör det.

Sändarförsedda vargar fälldes olagligt under jakten.
Falskt. Det fanns ingenting i Naturvårdsverkets beslut som förbjöd att sändarförsedda vargar sköts. Däremot fanns en rekommendation att vargar med sändare skulle sparas. I Amungenreviret fälldes en vargtik med sändare, som dock varit ur funktion en längre tid.

Genetiskt viktiga vargar fälldes under jakten.
Sannolikt falskt. I Sverige finns ett så kallat genetiskt viktigt vargrevir, Galvenreviret i Hälsingland. Ingen vargjakt fick bedrivas inom reviret samt i ett mycket väl tilltaget område intill reviret. Däremot kan avkomma till en så kallat genetiskt viktig varg ha skjutits i övriga landet. Något som vargforskarna innan jakten sa att de räknade med, men att det inte spelade någon roll eftersom det numera finns så pass många vargar i Skandinavien som bär på viktiga gener.

Majoriteten av landets befolkning är för vargjakten.
Sant. Flera undersökningar har entydigt visat att förvaltningsjakten på varg har stort stöd över hela landet. Senast i raden av undersökningar i ämnet utfördes av Sifo den 4 januari i år.

Vargjakten är olaglig då den strider mot EU:s art- och habitatdirektiv.
Falskt. EU har redan undersökt om Finlands jakt på varg stred mot EU-direktivet och kom då fram till att jakten otvivelaktigt var förenlig med EU:s direktiv.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev