Sälkutar dör av svält

Knubbsälstammen i norra delen av Bohuslän ökar inte som tidigare. Brist på fisk gör att många sälar dör innan de blir vuxna. Foto: Daniel Sanchez

Tillväxten i knubbsälstammen i norra delen av Bohuslän har minskat dramatiskt de senaste åren, och riskerar att stanna helt. Ett tydligt tecken på svält, konstaterar Jägareförbundet, som efterlyser en aktiv förvaltning av sälarna.

På senare år har forskarna märkt en kraftig nedgång i knubbsälstammens tillväxt i havet utanför Tanum och Strömstad i norra Bohuslän. Strömstads Tidning berättar att sälbeståndet växte med cirka tolv procent årligen fram till 2002, innan tillväxten sjönk till fem procent. Nu riskerar den att stanna helt.

Maten räcker inte
Forskare från Naturhistoriska riksmuseet ska i sommar fånga, märka och väga ett antal kutar för att få större kunskaper om knubbsälstammens stagnation. Klart är emellertid att vikten är avgörande för sälkutarnas chanser att överleva.
Riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné kritiserar staten för att inte ta beslut om en aktiv förvaltning av sälstammarna längs svenska kuster. Foto: Martin KällbergBoven i dramat är bristen på föda. Fisken i områdena där kutarna jagar har minskat avsevärt, vilket gör att en stor del av dem dör första levnadsåret. De som överlever blir mindre än normalt och blir könsmogna senare.
– Det är helt uppenbart att sälarna blivit för många och att fisken inte räcker till, konstaterar riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné på Svenska Jägareförbundet.
Där har man länge varit kritisk till oviljan att förvalta sälbestånden längs kusterna med jakt.

Förvaltning med sjukdom
Ligné menar att det är hög tid att staten bestämmer sig för hur man ser på sälförvaltningen:
– Ska vi förvalta sälarna med jakt och ha en lagom stor sälstam som ligger stadigt eller ska vi förvalta dem med svält och sjukdom? Vi går utan tvekan mot en ny krasch av knubbsälstammen i en epizooti. Det är en usel förvaltning för både sälarna, fiskarna och samhället, säger Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev