Ryska vargar flyttas till olika djurparker

En av de fyra ryskimporterade vargarna som hålls i Skånes djurpark. Foto i hägn: Marie Gadolin

Regeringen menar att projektet med utsättning av vargvalpar från djurparker kan avbrytas. Vad händer då med de ryska vargar som importerats för att förstärka den svenska vargstammen?

I rovdjurspropositionen betonas att det är viktigt att fortsätta ansträngningarna för att förbättra vargens genetiska status. Men det kommer an på ansvariga myndigheter att avgöra hur detta arbete ska bedrivas. Regeringen föreskriver ingen fortsättning av valputsättningsprojektet när det tar slut kommande år, eller att ett specifikt antal vuxna vargar ska sättas ut i landet inom en viss tid.
– De åtgärderna har behövts men behövs inte längre, sa miljöminister Lena Ek vid den presskonferens där hon presenterade propositionen.

Fyra unga vargar

I Skånes djurpark finns fyra ryska vargar, två hanar och två tikar. De är syskon och kom till Sverige i mitten av juni förra året.
Karin Wikström. Foto: Marie Gadolin– De är födda i början av maj 2012. För varje dag som går kommer de närmare sin könsmognad och ska säras på, säger Karin Wikström som är verksamhetschef vid Skånes djurpark.
De fyra ungvargarna är födda i en rysk djurpark och tillhör Naturvårdsverket. Skånes djurpark är fodervärd åt dem. Tanken är att en ska stanna kvar och de övriga tre flyttas till andra djurparker där de ska paras ihop med varsin ny partner. På så sätt ska fyra nya alfapar bildas. Deras avkomma är i sin tur avsedd för utsättning i vilda vargars lyor i samband med valpning.

Ny flock

För Skånes djurparks del spelar det ingen roll om utsättningsprojektet blir av eller inte. Parken avlivade hela sin vargflock på tolv djur efter en rymningsincident i januari 2010 efter att fler vargar lyckats ta sig ur sitt hägn.
– Vi har haft planen att ha varg igen och satsar på att få igång en ny flock, säger Karin Wikström.
– Vi vill behålla en hona och har blivit lovade en hane från en annan djurpark, säger hon.

Koordinator

Mats Amundin på Kolmårdens djurpark är vargkoordinator och stambokförare. Han bestämmer vilka svenska djurparker de andra tre vargarna ska flyttas till.
– Jag tittar på stamboken för att se vilka kombinationer som blir de mest optimala, säger han.
Om Lena Eks uttalande att utsättningsprojektet kan avbrytas säger Mats Amundin:
– Jag vet inte riktigt vad jag ska tro, vi får väl avvakta Naturvårdsverkets analys.

Naturvårdsverket avgör

Själva propositionstexten säger att:
”Naturvårdsverket bör få välja lämplig metod för genetisk förstärkning och slutföra uppdraget om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige enligt regeringens beslut den 20 december 2012.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev