Rovdjur från Sverige kostar norrmän miljoner
Varg och björn på vandring från Sverige ledde till ökade skador på norska husdjur under 2013, jämfört med året innan, rapporterar det norska Miljödirektoratet.
Trots ökningen 2013 har det över tid varit en nedgång i antalet husdjur som tas av rovdjur i Norge.
Förra året sökte totalt 2.034 brukare om ersättning för husdjur som dödats av rovvilt. Det är 60 fler än 2012, en ökning på runt tre procent. Trots detta, är det det näst lägsta antalet ansökningar sedan år 2000.
Totalt har det betalats ut ersättning för 30.441 får och lamm. Det är cirka 3.500 fler än 2012, en 13-procentig ökning. Det totala ersättningsbeloppet var cirka 72 miljoner norska kronor. 2012 var motsvarande summa cirka 61 miljoner norska kronor.
Under fjolåret var skador orsakade av varg och björn fler utanför de områden som arterna traditionellt återfinns i.
Svenska förhållanden
Björnskadorna varierar normalt från år till år. Det beror på tillfälligheter, som hur många unga hanbjörnar som vandrar över gränsen från Sverige, och vart de tar vägen.
Även skadorna från varg påverkas av förhållandena på den svenska sidan gränsen.
– De senaste åren har det fötts fler vargvalpar än tidigare. Unga vargar ger sig ofta ut på vandring i april eller maj och en del av dem dyker upp på den norska sidan runt betessläppstiden. Sådana ungvargar kan orsaka stora skador om de kommer till områden med betesdjur, säger direktören på Miljödirektoratet Ellen Hambro i ett pressmeddelande.
Mest järv och lo
Fortfarande är det dock järv och lo som står för den största andelen av den norska rovdjursersättningen. Men björn- och vargskador har ökat med två respektive tre procent under 2013.
Inte alla rovdjurstagna husdjur återfinns. Erfarenheten visar att man hittar fler djur som dödats av varg och björn, än av lo, järv och kungsörn. Miljödirektoratet har sett en ökning av antalet dokumenterade rovdjursskador, vilket förklaras med att björn- och vargskadorna har ökat.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.