Röster från länen om vargbeskedet

Svensk Jakt tar pulsen på jägar-Sverige efter regeringens beslut att stoppa licensjakten på varg kommande vinter och ersätta den med utökad skyddsjakt. Vad säger ordförande i Jägareförbundets länsföreningar runt om i landet?

 

Svensk Jakt har gjort en rundringning till Jägareförbundets länsföreningars ordförande. Alla länsordförande har fått svara på två frågor: 

1. Hur reagerar du på regeringens besked?

2. Hur ska Jägareförbundet agera?

Lennart Johannesson, länsordförande Värmland:

 

Lennart Johannesson.

1. Man får kalla det vad man vill licensjakt eller skyddsjakt spelar egentligen ingen roll det enda vi i Värmland vill är att få ner vargstammen i länet. Vi berörs nu av 2324 revir och 14 föryngringar, vilket omräknat till individer är 140 vargar. Det är en omöjlig situation. Det har länge pratats om nationella mål avseende vargstammen, och vi i Värmland har bitit ihop och burit bördan i 2030 år nu. Jag hoppas att vi till slut kan komma till den punkt när vi faktiskt kan sänka vargstammen i länet, det är det enda vi vill.

2. Förbundet måste agera så pass kraftfullt att det motsvarar medlemmarnas förväntningar. Annars kommer förbundet att betraktas som en del av problemet. Det får inte vara för tamt.

Nu är vårt tålamod slut. Vi kommer att vara starkt kritiska till regeringen tills vi ser en verklig förbättring i vårt län. Vi kommer också noga att följa hur Jägareförbundet nationellt agerar i denna situation.

 

Thomas Björklund, Dalarna:

 

Thomas Björklund.

1. Att man nu häver taket på 210 individer, vilket redan det var för högt, är et dråpslag mot jakten och jägarna. Här i Dalarna har vi en alldeles för stor vargstam och många undrar nu: vart är vi egentligen på väg? Ska det aldrig ta slut?

Det är också oroväckande att EU-kommissionen går så hårt fram och tvingar Sverige att ändra sitt ställningstagande. Vargstammen ökar med en enorm takt, det går otroligt fort, och jag ställer mig frågande till om skyddsjakt verkligen kan begränsa stammen så mycket som det skulle behövas?

2. Förbundet måste kraftfullt verka för att det ges goda möjligheter att minska koncentrationen av varg, och att det skapas möjligheter att fatta regionala beslut och möjligheter att ta snabba beslut vad gäller skyddsjakten.

 

 

Karl-Evert Hellsén, Gävleborg:

 

Karl-Evert Hellsén.

1. Jag känner stor frustration. Vi har agerat gisslan i flera år och nu har man huggit huvudet av oss. Vi har varit lojala med den förda rovdjurspolitiken och försvarat utsättning av varg med mera på våra möten ute i landet, och vi har fått otroligt mycket stryk av våra medlemmar. Men vi har stått upp för regeringens politik då är det ett svek när de inte står upp för det de lovat gentemot EU. I och med detta tror jag chansen att komma i mål med rovdjurspolitiken har försämrats avsevärt. Sedan licensjakten infördes har vi sett hur tjuvjakten minskat, men nu finns tyvärr risken att den kommer att öka igen. Jag tar givetvis avstånd från all form av tjuvjakt, men man måste vara medveten om att en sådan risk nu föreligger.

2. Silkesvantarna ska grävas ner. Jag anser att samarbetet med att förankra vargflytt och utsättning måste avbrytas, och det avbrottet ska vara av permanent karaktär det handlar om många år framåt.

Jag är ändå glad över det uttalande som förbundsledningen gjort, där man tydligt markerar att vi inte går med på detta och att vi nu avbryter samarbetet. Sedan får vi se vad vi kommer fram till vid länsordförandemötet i september.

 

 

Lennart Haraldsson, Kronoberg:

 

Lennart Haraldsson.

1. Det är ynkligt fegt av regeringen att böja sig för EU. Man säger att det är en taktisk fint, men det tror jag inte på. Nu hade vi börjat få igång något som fungerar: en kontrollerad licensjakt som bidrog till att tjuvjakten minskade. Nu är vi tillbaka på ruta ett igen. Även om de nu utlovats, så är jag inte alls säker på att licensjakten 2013 kommer till stånd. Nu ska man låta Naturvårdsverket utreda skyddsjakten, men Naturvårdsverket har väl inte varit jätteduktiga på att fullfölja sina uppdrag tidigare i det här avseendet.

2. Jag vill avvakta till ordförandekonferensen i september, men kan i nuläget säga att vi måste få en möjlighet att regionalt förvalta vargarna. Att vi får ett tak regionalt, och att vi därefter ges möjlighet att förvalta stammen bland annat med jakt.

 

 

Magnus Hesse, Östergötland:

 

Magnus Hesse.

1. Jag är positiv till beskedet från regeringen: om skyddsjakt hanteras på rätt sätt att organisationen runt omkring är rätt uppbyggd ökar det möjligheten att komma ut i rätt tid till rätt plats. Skyddsjakten är, rätt hanterad, därmed ett bättre verktyg än licensjakten, som är begränsad avseende tid.

2. Jag är pragmatiker och vet att det aldrig är någon lösning att sätta sig ner med armarna i kors. Ska man få någnting gjort är det dialog och samtal som gäller, annars kommer man ingen vart. Det är min reaktion på förbundets utspel att avbryta förankringsarbetet kring vargen.

 

 

Kurt Andersson, Skaraborg:

 

Kurt Andersson.

1. Jag är förvånad över att man så lättvindigt släpper ett riksdagsbeslut. Det är lite typiskt svenskt att vika ner sig gentemot EU på det här sättet. Vi har redan idag långt fler vargar än vi ska ha, vilket gör att man börjar fundera på hur långt det här kommer att gå? Vart ska det ta vägen? I Skaraborg är vi ännu så länge relativt förskonade från varg, men stammen växer och etableringar söderut kommer att bli vanligare ju fler vargar vi får. Det är ett bekymmersamt läge, minst sagt.

2. Vi ska inte göra något förhastat, men ändå sätta ner foten och kräva ordentliga besked. Det är rätt att stanna upp med förankringsarbetet för att markera allvaret i situationen. Vi behöver få vettiga svar på vart vi är på väg.

 

 

Robert Henriksson, Norrbotten:

 

Robert Henriksson.

1. Det är inte bra. För oss i Norrbotten är vargproblemet inte speciellt stort, men för varglänen är det förödande.

2. Vi måste agera med kraft för att få till stånd en vargförvaltning värd namnet, alltså med jakt. Ska vi få acceptans för vargen måste vi ha förvaltning och inte enbart en massa förbud.

 

 

Göran Gunnarsson, Örebro län:

Göran Gunnarsson.

1. Jag är mycket besviken. Vi har med stor vånda fått med oss medlemmarna i att acceptera vargutsättning, och sedan sviker regeringen i den uppgörelse som fanns.

2. Man måste kommunicera med medlemmarna och omvärdera rovdjurspolitiken. Jag har i vårt län tagit initiativ till en kretskonferens nästa vecka för att ta in alla synpunkter som finns. Det är bra att förbundet sätter ner foten.

 

 

Bernt Nilsson, Skåne:

 

Bernt Nilsson.

1. Det är mycket tråkigt att Sverige viker ner sig gentemot EU. Det här är frågor vi måste få bestämma över själva. Vad händer härnäst? Ska EU lägga sig i älgjakten också? Nej, detta är nationella angelägenheter som ska bestämmas i Sverige.

2. När ena parten i en överenskommelse sviker, så kan givetvis inte den andra parten fortsätta. Det är därför riktigt av förbundet att avbryta samarbetet när regeringen nu svikit i sin del av den överenskommelse som funnits. Vem ska man lita på annars?

 

 

Ove Fransson, Södermanland:

 

Ove Fransson.

1. Det är beklagligt. Vi har ju varit en fungerande modell på spåren, med licensjakten, vilket bidragit till att vi kan ha en vargstam, men att vi håller den på en begränsad nivå.

2. Det är viktigt att få alla fakta på bordet innan man vidtar några åtgärder, men rent generellt kan man säga att vi måste stötta de län som är hårdast drabbade. För att skapa acceptans måste vargarna fördelas och spridas mer över landet, men utan att bli för många.

 

 

Staffan Ågren, Uppsala län:

1. Jag reagerar med bestörtning. Uppland är inte så hårt drabbat av varg, men det här slår undan benen på de områden i landet där det finns alldeles för mycket varg. Vi sympatiserar med dessa län.

2. Förbundet har ju redan gått ut med en ganska skarp markering, så nu tycker jag det är läge att sätta sig ner och diskutera vad vi ska göra härnäst. Det viktigaste är att vi är överens och att vi har en enad front utåt.

 

 

Rolf Annerberg, Stockholm:

 

Rolf Annerberg.

1. Det är svårt att bedöma vad det här innebär. Hur skyddsjakten kommer att utformas är avgörande, och det vet vi i nuläget ingenting om därför är det oerhört svårt att bedöma innebörden av gårdagens besked.

2. Förbundet har ju redan agerat, genom att avbryta samarbetet med förankringen. Jag är lite skeptisk till om det är klokt långsiktigt att göra på det sättet.

 

 

Fler artiklar:

Licensjakten på varg stoppas regeringen vill undvika EU-domstolen

Förbundet ger regeringen stenhård kritik

Rovdjursrådet nöjt med förbundets reaktion

(S)-politiker: ”Regeringen hade inget val”

Regelboken viktigare än resultatet för EU-kommissionen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev