Renskötare svårt skadad av björn

En man skadades i dag svårt av en björn 15 mil norr om Strömsund i Jämtland. Han fördes i ambulanshelikopter till sjukhuset i Östersund. Björnen som gick till attack mot mannen är skjuten.

Mannen var tillsammans med en kamrat ute för att övervaka renkalvningen som just har börjat. De befann sig i väglöst land mellan Gäddede och Borgafjäll. Enligt P4 Jämtland inträffade attacken strax före klockan åtta i dag på morgonen.

Efter attacken slog kamraten larm till 112. Han uppgav då att en björn gått till attack och att den var skjuten. Den skadade mannen hämtades med ambulanshelikopter och fördes till Östersunds sjukhus, varifrån man uppger att han inte har livshotande skador.
Strömsundspolisen ska nu utreda hur olyckan gått till. Björnen ska skickas till SVA för obduktion.

Den skadade mannen är medlem i Ohredahke sameby, som sedan tidigare har ett beslut om skyddsjakt på björn i området. Om det är just den björnen som gått till attack är oklart.

– De senaste två åren har det varit extremt mycket björn i området. Förra året beviljade länsstyrelsen skyddsjakt på elva björnar i vår och Raedtievaerie samebyar. Det här är bara början, eftersom vajorna precis har börjat kalva så kan vi förvänta oss fler björnar, säger ordföranden i Ohredahke sameby, Sture Åhrén, till Radio Jämtland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev