fredag 29 mars

Regeringen tar strid mot Potocnik

Regeringen utesluter inte att det blir vargjakt i vinter.
Vi kommer inte tillmötesgå EU-miljökommissionären Janez Potocniks önskemål om att frysa möjligheten till vargjakt, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) till Svensk Jakt.

Naturvårdsverket var före jul på gång att fatta beslut om jakt på varg. En jakt som skulle förbättra den genetiska statusen i vargstammen. Men efter att EU:s miljökommissionär Janez Potocnik från Slovenien skickade ett brev till miljöminister Lena Ek (C) där han motsatte sig planerna har ingenting hörts i frågan.

Har regeringen bestämt sig hur ni ska agera i den här frågan?

Foto: Jan HenricsonEskil Erlandsson.
Foto: Jan Henricson

Regeringen har inte uteslutit jakt i vinter. Regeringen tror på en kontrollerad jakt som förvaltning av vargstammen. Vi inväntar nu besked från Naturvårdsverket, ett besked som vi förväntar oss komma mycket snart, säger Eskil Erlandsson.

Regeringen har återinfört möjligheten till jakt på varg i jaktförordningen så den delen är klar. Det är heller inte aktuellt att frysa den förordning, som Janez Potocnik föreslog i sitt brev. Förvaltningsmyndigheten Naturvårdsverket har nu, efter sina värderingar och den förvaltningsplan som finns på plats, att fatta beslut hur det blir med den urvalsjakt på varg som det finns förslag på.

Naturvårdsverket har tidigare sagt i ett pressmeddelande att verket inte ser några möjligheter till jakt på varg utan att riskera att Sverige dras till EU-domstol. Men du menar att sista ordet inte är sagt ännu?

De har inte fattat något beslut med anledning av den förvaltningsplan som nu är framme, med vetenskapliga underlag som bland andra Skandulv tagit fram. Därtill har Naturvårdsverket självklart att värdera det brev som Potocnik skickade. Det är deras uppgift. Regeringen har återinfört möjligheten att jaga varg från den 1 januari.

När förväntar du dig ett besked från Naturvårdsverket?

Inom närtid. Jag kan inte precisera mig mer.

Skulle ni vara beredda att ta en strid med EU-domstolen om den svenska vargjakten?

Vi tar ett antal strider efter påpekanden som vi nu får. Det handlar om allt från snus till vargjakt. Vi tar strid nu och då, när vi tycker att vi har rätt.

Fyra av fem folkvalda ledamöter i riksdagen röstade den 21 oktober 2009 igenom en ny rovdjurspolitik med lokalt bestämmande och vargförvaltning. Är det rimligt att en enskild miljökommissionär försöker åsidosätta svensk demokrati?

Det är rimligt att vi följer de lagar som finns både nationellt och inom den Europeiska Unionen. Sedan är det alltid upp till oss att nu och då pröva en del lagar. För de ska ju tillämpas, de är inte precisa på något sätt.

Lena Ek har tidigare sagt att Sverige har levererat allting som krävts från EU för att kunna genomföra en selektiv vargjakt. Är du av samma uppfattning?

Ja, det är jag. Vi har samarbetat väldigt mycket inom regeringen i den här frågan eftersom den har väldigt många infallsvinklar. De uttalanden som är gjorda av miljöministern står hela regeringen bakom. Vi har bland annat också sagt att vi ska hålla oss på den lägre nivån som Skandulv föreslagit, det vill säga 180 vargar.

Men bollen ligger nu alltså hos Naturvårdsverket?

Naturvårdsverket har riksdagens och regeringens uppdrag att fatta de förvaltningsbeslut vi har och ska ha runt våra vilda arter. Det handlar om förvaltning om allt från älgar till varg. Regeringen har inte ändrat ståndpunkt. Vi kommer inte att tillmötesgå Janez Potocnik önskemål om att frysa paragrafen i jaktförordningen som tillåter vargjakt efter den 1 januari i år, säger Eskil Erlandsson.

 

{DynamicContent:[Modul] Webbfråga}

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev