Polisen optimistisk om utredning av grovt jaktbrott

Den danske medborgare som är misstänkt för flera grova jaktbrott i Skåne har släppts. Men chefsåklagare Pehr-Ola Persson anser att bevisningen i flera av fallen är stark, det skriver Ewa-Gun Westford vid polisen i Skåne.

Jaktbrott är svåra att upptäcka och att utreda. Skåne har under något år haft problem med otillåten jakt där flertalet händelser har haft tillvägagångssättet att skilja huvudet från kroppen. Polisen påbörjade i början av 2013 en sammanställning av information och underrättelser som handlade om misstänkta jaktbrott.

I materialet fanns bland annat uppgifter om en dansk medborgare som under 2012 stoppats och kontrollerats av polis i Fyledalen. Detta var på natten och mannen medförde ett laddat jaktvapen, vilket är förbjudet. Mannen rapporterades för detta. Denne danske medborgare blev nu åter intressant i sammanhanget och man beslutade om en spaningsinsats. Mannen misstänktes komma i bil från Danmark tidigt på kvällarna för att ta sig till olika områden för nattliga jakter innan han åter begav sig hemåt.

Spaningar under december
Under december månad pågick spaningarna mot den 36-årige mannen. Han kom in i Sverige i sin bil på juldagskvällen. Han misstänktes för att ha skjutit ett djur vid Hjularöds gods och skulle därefter bege sig mot Danmark. Polis med hund kunde konstatera slaktrester efter djur. Spaningsarbetet fortgick och mannen stoppades för kontroll på E 65 när han färdades västerut tillbaka mot Danmark. Efter beslut om husrannsakan i bilen anträffades jaktvapen samt en vit dovhjort. Det var viktigt i sammanhanget att konstatera att djuret fortfarande var varmt i likhet med de slaktrester som tidigare anträffats. Mannen greps, anhöll och häktades och har suttit frihetsberövad fram till den 22 januari då han släpptes fri. Misstankarna mot mannen kvarstår men det finns inte längre något skäl till att han ska vara fortsatt häktad. I den förundersökning som fortfarande pågår finns flera misstankar mot mannen. Det handlar om fler grova jaktbrott, där han misstänks ha skjutit vildsvin, rådjur, kronhjort samt dovhjort. Den förundersökning som pågår hindrar oss från att lämna ut detaljer kring varje enskilt brott. Det är för närvarande oklart om hur många av brotten som kommer att leda till åtal. Chefsåklagare Pehr-Ola Persson, som är ansvarig förundersökningsledare, anser att bevisningen i flera av fallen är stark.

Det som återstår i förundersökningen innan åtal kan väckas är analyser av vapen, kulor, datorer och telefoner.

Ewa-Gun Westford
Polisen i Skåne

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev