Ovanlig och vacker bocktrofé

Bocken som Björn Johansson sköt på sina marker vid Hjorted, Ankarsrum, i Kalmar län hade tio taggar. Ett mycket vackert och speciellt rådjurshorn. Foto: Jan Henricson

Björn Johansson i småländska Bruzaholm fick skjuta en både ovanlig och vacker bock under augustijakten. Trofén som kommer att pryda sin plats har inte mindre än tio taggar. Hornen är dessutom symmetriska, och fint pärlade.

– Jag hade varit och fiskat kräftor tillsammans med min son när vi bestämde oss för att ta en sväng över ett hygge och spana lite, berättar Björn Johansson. Jag kunde inte tänka mig att det skulle bli ett sådant resultat.
På det första stället de båda jägarna stannade på dök det efter en kort stund upp en sextaggare som Björn sköt. När den var transporterad till bilväg, fick jägarna för sig att besöka ett hygge till.
– När vi kom fram skrämde vi en get och ett kid och jag tänkte att det var kört. Men efter en stund kom det en ny sådan duo. Plötsligt stötte pojken till mig i sidan och viskade att kidet stod och tittade på oss.

Fin bock

Men det var inget kid som hade spänt ögonen i far och son Johansson. Istället var det en fin bock.
– Den hade uppsikt över oss och vinden låg på mot bocken, så jag sköt direkt. Att den hade en sådan annorlunda hornuppsättning såg jag inte förrän efteråt, säger Björn Johansson.
Han har under årens lopp skjutit många bockar. En av dem hade sju taggar.
– Men att det också skulle bli en tiotaggare kunde jag aldrig tro.

Speciellt

Bocken sköts på Björn Johanssons jaktmarker vid Hjorted, Ankarsrum, i Kalmar län.
Hornet har genomgått en okulärbesiktning av jaktvårdskonsulent Elias Turesson på Skedhult. Han menar också att det är ett mycket speciellt bockhorn och ser fram mot att få göra en riktig bedömning av det när det är renkokat och har torkat i minst tre månader.

Annorlunda horn

Har du också fällt en råbock med en annorlunda trofé? Skicka gärna in bilder på bocken till webbredaktionen@
svenskjakt.se
och skriv några rader om jakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev