Omtag i fjälljaktsfrågan
I sak har det inte hänt någonting som ger Jägareförbundet anledning att ändra inriktning i fjälljaktsfrågan, säger Hans Geibrink, sekreterare i Jägareförbundets Fjällråd.
Efter sjabblet i riksdagen, som innebar att motionen om en ändring av rennäringsförordningens tredje paragraf röstades ner, har diskussionen gått het. Hur kunde det hända? Vad gör vi nu?
Vi har ett ungefär ett år gammalt beslut i förbundsstyrelsen om att verka för att småviltjakten på statens mark i fjällen i första hand ska upplåtas till inom landet boende jägare och det är det som gäller, säger Hans Geibrink.
Vill ha guidekrav
Utländska jägare är också välkomna, men ska jaga med guide eller som gäst hos en jägare som är bosatt i landet.
Hans Geibrink menar dock att det som hände i riksdagen också länder till eftertanke:
Vi måste nog informera våra riksdagsmän och -kvinnor på ett bättre sätt så att de förstår vad frågan egentligen gäller. Nu fanns det ju till och med riksdagspolitiker som efteråt tyckte att beslutet blev bra eftersom man därigenom får behålla turisterna i fjällen!
Det blir omtag i frågan, säger Anders Grahn, ansvarig för Jägareförbundets samhällskontakter.
Rent skitsnack
Jag blev själv väldigt besviken när motionen föll. Hade den gått igenom hade regeringen blivit tvungen att göra någonting åt saken. Det är förargligt, men sådana här saker händer ibland. Det blir en ny motionstid och det kommer en ny motion, så frågan lever, säger Grahn.
Det rykte som gjort gällande att Anders Grahn på egen hand skulle ha bedrivit lobbying bland riksdagspolitiker för en kompromisslösning med ett kompetensprov för utländska jägare tillbakavisar han bestämt.
Jag vet inte hur det ryktet uppstått eller varifrån det kommer, men det är rent skitsnack för att tala klarspråk, säger Anders Grahn. Jag företräder ingen annan linje än förbundets.
Motionen kommer upp igen om ett år och då kommer den att gå igenom, för då kommer vi att vara där och hjälpa riksdagspolitikerna att trycka på knapparna, skämtar Jan Swartström, Fjällrådets ordförande.
Det som hände fick i alla fall alliansen att inse att man egentligen skulle ha förlorat den här omröstningen. Departementet har också tagit kontakt med Jägareförbundet för att hitta en lösning innan motionskravet återkommer. Den enda öppning som landsbygdsministern lämnat är ju att han kan tänka sig någon form av kompetenskrav.
Vi har diskuterat frågan i Fjällrådet och kommit fram till att enda lösningen i så fall är att överflytta kompetenskravet på guider så att det i praktiken fungerar som guidetvång för jägare boende utanför landets gränser.
Gått prestige i frågan?
Att regeringen skulle välja den enklaste vägen och bara ändra paragraf tre i rennäringsförordningen, så att den återfår samma lydelse som den hade innan våren 2007, tror inte Jan Swartström på:
Tyvärr, jag är rädd att det gått prestige i frågan. Men om det blir så skulle i alla fall länsstyrelserna bli glada, för de vill verkligen att jakten i första hand ska upplåtas åt jägare som bor i Sverige.
Kurt Edin, ordförande i Kiruna jakt och fiske, är närmast uppgiven.
Här i Kiruna blev alla väldigt besvikna över utfallet av omröstningen i riksdagen. Det är ju nästan otroligt att vi valt sådana människor till våra främsta företrädare som inte ens klarar av att hålla ordning på två knappar. Det är för bedrövligt.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.