Omfattande tjuvjakthärva i Norrbotten

Polisen i Norrbotten försöker nysta upp en omfattande tjuvjakthärva på älg i länet.
Det här måste få ett stopp. Jag vädjar till allmänheten om tips som kan leda till att någon lagförs, säger Lars Lundman, faunaansvarig på polisen i Norrbotten.

Tipsen om funna slaktplatser har under hösten ökat i omfattning till polisen och journalister i Norrbotten.

Någon måste ha blivit fartblind. Vi har ännu inget facit på hur stor den illegala jakten är men jag är övertygad om att det handlar om en organiserad verksamhet, säger Lars Lundman.

 

Toppen av ett isberg

Under hösten har upp emot 20 slaktplatser av älg hittats i hela Norrbottens län. Men det är förmodligen bara toppen av ett isberg, menar Lars Lundman.

Vi vet att tjuvjägarna i de flesta fall fraktar bort alla spår från de skjutna älgarna. De tar fyrhjuling till hjälp och fraktar bort inälvor och annat. Det handlar enligt min bedömning om lång fler illegalt avlivade älgar än de vi vet om.

Han är övertygad om att det handlar om organiserad illegal jakt där organisationen byggts upp av en liga under en lägre tid.

Det är frapperande hur stor efterfrågan det tycks finnas på kött från illegalt avlivade älgar. För det finns det uppenbarligen. Det är precis som med narkotika. Finns det inga köpare är det heller ingen som säljer, säger Lars Lundman.

 

Tjänar grova pengar

Den illegala jakten genererar stora pengar till förövarna. Priset på en tjuvskjuten älg ligger från 5 000 kronor och uppåt.

Norrbotten är glesbefolkat och risken att som tjuvjägare bli upptäckt är liten. Men man har blivit fartblind och jag vädjar till att någon som står med handen i syltburken ringer till polisen och berättar vad han eller hon vet. Självklart går det bra att lämna ett anonymt tips, vädjar Lars Lundman.

Det var på tisdagen som han gick ut i Sveriges Radio och efterlyste tips. Och redan har han fått napp.

Jag har tolv meddelanden i min mobiltelefon som jag just nu betar av.

Det är tyvärr inte första gången som omfattande illegal jakt på älg upptäcks i Norrbotten.

Det krävs en attitydförändring. Men vi ska heller inte skena iväg och påstå att hela länets jägarkår sysslar med tjuvjakt, för så är det definitivt inte, säger Lars Lundman.

Polisen har i dagsläget ingen gripen för den misstänkta tjuvjakten.

Tipsa polisen

Har du uppgifter som kan hjälpa polisen? Ring i så fall till Norrbottenpolisen på 114 14 eller klicka på den här länken för att skicka ditt tips via webben.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev