Nya skyddsjaktregler på rovdjur

Regeringen har beslutat om ett förtydligande i jaktförordningen i fråga om förebyggande skyddsjakt på framför allt varg. Besluten delegeras också tydligare till berörda länsstyrelser.

Regeringens bedömning är att de nya reglerna är förenliga med kraven i art- och habitatdirektivet. Från regeringens sida är vi också övertygade om att vi, bland annat med dagens beslut, kommer att kunna skingra EU-kommissionens eventuella fortsatta tvivel om den svenska rovdjurspolitiken, säger miljöminister Lena Ek (C) i ett pressmeddelande.

Skyddsjakt får bedrivas om det inte finns någon annan lämplig lösning på problemet och om det inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd. Skyddsjakt får även bedrivas för att förhindra allvarlig skada, särskilt på gröda, boskap, skog, fiske, vatten eller annan egendom, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) i pressmeddelandet.

Skyddsjakt på myndigheternas initiativ
Regeringsbeslutet innebär även ett förtydligande när det gäller att Naturvårdsverket och länsstyrelserna ska kunna besluta om skyddsjakt utan ansökan, liksom möjligheten att besluta om jakt innan de allvarliga skadorna har uppstått.

Naturvårdsverket ger alltjämt tillstånd till skyddsjakt, men de kan delegera sitt beslutsfattande till de länsstyrelser som uppfyller kraven i jaktförordningen (för närvarande Värmland, Jämtland, Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Örebro och Västra Götaland), säger Lena Ek.

Naturvårdsverket anger i sitt delegeringsbeslut hur många djur som omfattas av länsstyrelsens delegation. Länsstyrelserna måste sedan i det enskilda fallet pröva om det föreligger förutsättningar för skyddsjakt, säger Eskil Erlandsson.

 

Skyddsjakt bedrivs som licensjakt?

Efter att regeringen den 17 augusti i år tog bort vargtaket och licensjakten på varg sa Eskil Erlandsson så här:

Skyddsjakten ska kunna bedrivas som licensjakt, men det ska grundas på skyddskäl. Skyddsjakten kommer också att utökas till att omfatta grupper av vargar, inte enbart enskilda individer, sade Eskil Erlandsson då.

Hur det blir med den saken är i dagsläget dock inte klarlagt. Detta eftersom det inte framgår hur många vargar som får skjutas under den nya skyddsjakten. Det framgår heller inte i skrivelsen om/hur de höga vargkoncentrationerna i till exempel Värmland och Dalarna ska minska med de nya bestämmelserna.

 

Förändringar i rovdjurspolitiken

Under 2012 kommer en förvaltningsplanen för varg, som Naturvårdsverket nu förbereder. Under året lämnar även Rovdjursutredningen sitt slutbetänkande. Till hösten kommer regeringen att lämna förslag till förändringar av rovdjurspolitiken till riksdagen.

 

Läs även:

Förbundet: Ett steg i rätt riktning

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev