Naturvårdsverket godkänner vildsvinsfälla
Naturvårdsverket har godkänt ett ny fälla, L116 Söderberg, för vildsvin.
Fällan är anpassad till att endast fånga årsungar av vildsvin.
I villkoren för fångstredskapet står bland annat att det får användas mellan 1 september och 30 april och från solens nedgång fram till en timme före solens uppgång. Fångstredskapet ska ha larm och måste vittjas senast två timmar efter det att larmet gått. Användaren ska också regelbundet se till att larmanordningen fungerar korrekt under tiden som redskapet används för jakt.
Den som använder fångsredskapet måste följa de villkor som finns annars finns risk för onödigt lidande för djuren. Att inte följa villkoren är dessutom ett lagbrott, säger Christer Pettersson, vilthandläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
Endast vegetabiliskt foder får användas i fällan för att i så hög grad som möjligt undvika att andra djur än vildsvin fångas.
Naturvårdsverket arbetar med att ta fram föreskrifter för användningen av fångstredskap för vildsvin. Varken konstruktionen eller användningen får orsaka vildsvinen onödigt lidande. Redskapen måste också vara selektiva och får inte utgöra någon fara för människor eller tamdjur. Det är också viktigt att djuren inte sitter i fångade längre än nödvändigt.
Tester av fångstredskap
Fångstredskapet Söderberg har ingått i de tester på fångstredskap som Sveriges Veterinärmedicinska anstalt har utfört. Resultaten har ingått i Naturvårdsverkets beslutsunderlag. Enligt jaktlagstiftningen ska Naturvårdsverket samråda med Jordbruksverket kring frågor om fångstredskap. Jordbruksverket har tillstyrkt ett godkännande.
Jordbruksverket lämnar yttranden till Naturvårdsverket om fällans utformning och funktion ur djurskyddssynpunkt. När ett vilt djur är infångat omfattas det av djurskyddslagen och avlivningen ska därför göras enligt bestämmelserna i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om slakt och annan avlivning av djur, säger Jan Danielsson, handläggare på Jordbruksverket.
Fortsatt arbetet
Nya föreskrifter för användning av fångstredskap kommer vara klara till hösten 2013. Arbetet för att ta fram tydliga kriterier för typgodkännande tas fram i samarbete med SVA och kommer troligtvis att fortlöpa under hela 2013. Naturvårdsverket kommer fatta fler beslut om fångstredskap löpande under de kommande veckorna.
{DynamicContent:[Modul] Webbfråga}
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.