[cycloneslider id=”slide-12551″]

Mycket ovanlig älg fotograferad

Något så ovanligt som en vit älg har fotograferats.
– Jag har jagat älg i hela mitt liv och jag har aldrig sett en vit älg tidigare, säger Anders Kjellberg. Han lyckades dessutom föreviga älgen på bild.

Det var den 1 juni som Anders Kjellberg tillsammans med ett par kamrater var ute med bil för att titta efter djur. Och 200 meter från byn Hästbergs skjutbana, mellan Alfta och Järvsö i Hälsingland, fick de syn på två älgar. En liten pinntjur med vanlig färg samt en mindre, vit älgko.
– Tjuren betedde sig som älgar brukar göra när det kommer en bil. Men den vita kon var otroligt skygg och sprang så fort benen bar henne från oss, berättar Anders Kjellberg, som bor i Bollnäs.
Försiktigt följde de efter med bilen åt det håll den vita älgen försvunnit. 
– Jag trodde inte vi skulle se henne igen, säger Anders Kjellberg.
Men han hade fel. Plötsligt fick de syn på den vita älgen ännu en gång, och Anders lyckades dessutom ta flera bilder på det ovanlig färgade djuret.
– Kon stack snart iväg igen, och sedan såg vi inte till henne något mer, berättar han.

Ingen albino
Anders Kjellberg är pensionär sedan ett antal år tillbaka. Han har jagat älg hela livet och har aldrig stött på en vit älg tidigare.
– Men man ser på bilderna att hon har mörka ögon, och är alltså inte en albino. Förutom den ovanliga färgen var hon ovanligt skygg. Man kan ju fundera på om det har att göra med hennes färg, hon lyste nästan som en lampa mot naturens grönska, säger Anders Kjellberg.

Fler vita älgar
Vita älgar dokumenteras i landet med ojämna mellanrum. I Allstakan, västra Värmland, är det till exempel inte ovanligt med vita älgar. Vita älgar har funnits i området i många år, och de uppges dessutom ha ökat i antal på senare år. Även där har de vita älgarna mörka ögon och är alltså inte albinos.  

Bilder

Har du fotograferat eller filmat en vit älg? Skicka då gärna en bild eller filmklipp till webbredaktionen@
svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev