Modernt och actionfyllt skytte

När skottet går mot sidobjörnen kommer en annan björnfigur farande rakt mot skytten, som skjuter två skott. Foto: Olle Olsson

Björn- och vildsvinsjakt med hund ställer nya skyttekrav på jägarna. Sedan en tid tillbaka finns därför ett modernt och naturtroget sätt att träna skyttet inför jakterna.

Exclusive adventures använder skyttefigurer av kanalplast. Storleken är identiskt med en levande björn. Foto: Olle OlssonSkyttet vid björn- och vildsvinsjakt med hund skiljer sig ofta markant jämfört med till exempel älgjakt. Skotthållen blir ofta korta, farten är hög och terrängen tät.

Tidigare har det varit relativt svårt att variera kulskytteträningen. Det är aldrig fel att skjuta på älgbanan, men de moderna jaktformerna kräver modern skytteträning i naturtrogna förhållanden. 

Nu finns behändiga rälsmålsbanor och fallmål från bland andra MR Targets där du med fjärrkontroll kan starta, stoppa och fälla upp skjutmålen. Skjutmålen drivs av elmotorer med uppladdningsbara batterier. Utrustningen finns naturligtvis att köpa, men för privatpersoner kan priset vara avskräckande.

Företaget Exclusive adventures från Valsjöbyn turnerar därför runt i landet och arrangerar skyttekurser med räls- och fallmålen. De bygger banan på plats och sedan kan kursdeltagarna skjuta allt vad tygen håller. Förhållandena går att variera och under dagen får deltagarna testa olika skyttescenarier.

Ett gäng entusiastiska björnjägare från Edsbyn med omnejd köpte en skyttedag i slutet av maj. Daniel Birgersson var en av dem som deltog.

– Jag tycker skyttet var fruktansvärt roligt och nyttigt. Det var riktigt bra träning inför björnjakten, säger han.

Fakta

År 2012 sköts totalt 302 björnar i landet. Tilldelningen vid licensjakten var 319 björnar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev