Matbrist kan vara orsak till älgdöd

Det finns fortfarande inget entydigt svar på vad som orsakar älgdöd i delar av södra Sverige. Men en förklaring kan vara brist på mat.
– Vi har konstaterat att mängden foder har minskat samtidigt som foderutnyttjandet ökat, säger Göran Ericsson, professor och i viltekolog på SLU i Umeå, till TT.

Han tror att många underskattat älgstammens storlek. Och i så fall är det inte kostigt att fler djur hittas döda och att många älgkalvar saknar livskraft.

– Situationen påminner om Älvsborgsjukan under 1980- och 1990-talen då ett osedvanligt stort antal döda älgar påträffades i delar av Västsverige, där man fruktade att älgstammen höll på att dö ut. Det visade sig dock att älgtätheten, tvärtom, var väldigt hög, mellan 18 och 22 djur mot mer normala fem-tio per 1.000 hektar, säger Göran Ericsson till TT.

Vad som direkt orsakade Älvsborgsjukan fastställdes aldrig. Nu undersöks möjliga orsaker till den sydsvenska älgdöden: som varmare klimat, bristsjukdomar, virus eller bara brist på livsutrymme och föda.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev