Lövbom: När ska de ta ansvar?

Torbjörn Lövbom. Foto: Lars-Henrik Andersson.

I drygt ett år har regeringen och EU haft en skriftväxling om den rättsliga prövningen av jaktbeslut på stora rovdjur. För Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, är det därför osannolikt att förvaltningsrätten i Karlstad ingriper i processen.

– Det här är en pågående process mellan regeringen och EU. Att förvaltningsrätten i Karlstad då skulle ingripa i den processen verkar ju väldigt märkligt, anser Torbjörn Lövbom.
Det har nu gått fyra månader sedan den dåvarande alliansregeringen svarade på före detta miljökommisisonär Janez Potočniks formella underrättelse angående ”bristande tillgång till rättslig prövning av jaktbeslut”. Sedan dess har inte EU agerat.
– Det torde vara ett tecken på att kommisionen inte anser att det här ett brådskande ärende. Det kan också vara så att de gör en bedömning att det här är helt okej och att de därför väljer att inte gå vidare, säger Torbjörn Lövbom.

Kritisk till vargorganisationer
Torbjörn Lövbom är mycket kritisk till att Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Rovdjursföreningen fortsätter att via domstolar försöka stoppa demokratiskt fattade beslut.
– Naturskyddsföreningen skriver att det här visar på att vi är en rättsstat. I mina ögon är en rättsstat faktiskt någon som likaväl skyddar medborgarna från myndighetsutövning eller överhöghet. En rättsstat är inte att organisationer med hjälp av juridiska finter försöker få sin vilja igenom.
– För Naturskyddsföreningen och de andra överklagandeorganisationerna är det viktigare att tolka juridiken än att försöka skapa en förvaltning. Det tycker jag är ganska bedrövligt.

Ödelägger möjlighet till dialog
Det tre organisationerna lyfter ofta fram att arbetet i Vargkommittén var bra och präglades av samsyn. Torbjörn Lövbom satt själv med i kommittén – han håller med om att Vargkommittén var bra. Men han ser ingen möjlighet till fortsatt dialog.
– Där satt de och hyllade dialogen i Vargkommittén. Men när de sedan agerar så här drar de undan alla möjligheter till en fortsättning. Det är Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Rovdjursföreningen som sätter stopp för all dialog inom rovdjursförvaltningen. Tyvärr.
Torbjörn Lövbom efterlyser ansvartagande från vargorganisationerna.
– När ska de här organisationerna ta sitt ansvar? De har företrädare regionalt som vill komma igång med vargjakt. Istället försöker de centralt ständigt försöker stoppa alla demokratiskt fattade beslut om rovdjursförvaltning, konstaterar Torbjörn Lövbom.

Detta har hänt

• I november 2013 inledde EU-kommissionen ett pilotärende mot den då planerade, nya lagstiftningen. Det är beslutet att jaktbeslut fattade av länsstyrelsen inte ska gå att överklaga till domstol som fått svenska vargorganisationer och EU:s tidigare miljökommissionär Janez Potočnik att agera. Därefter har en skriftväxling pågått mellan Janez Potočnik och den tidigare alliansregeringen.
• Den 9 september 2014 svarade den dåvarande regeringen på Janez Potočniks formella underrättelse angående ”bristande tillgång till rättslig prövning av jaktbeslut”. Regeringen skrev bland annat att ”den aktuella ordningen för rättslig prövning innebär att ett ärende prövas i två instanser av två i förhållande till varandra självständiga myndigheter, som båda gör en lämplighetsprövning av ärendet.
– Om EU underkänner våra argument kommer vi låta EU-domstolen avgöra målet, sa Eskil Erlandsson i Svensk Jakts webbradio.
• Den 5 januari 2015 meddelar Naturskyddsföreningen att de kommer att försöka överklaga att jaktbeslutet inte går att överklaga till domstol. Överklagan ska göras till förvaltningsrätten i Karlstad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev