Lodjursjakt tillåts bara i norr
Lodjurstammen minskar, i alla fall enligt de senaste inventeringsresultaten. Naturvårdsverket tillåter därför bara licensjakt på lodjur i de fyra nordligaste länen.
Naturvårdsverket lämnar enbart över rätten att besluta om licensjakt på lodjur till länsstyrelserna i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Naturvårdsverket utreder också om det är möjligt med en licensjakt på lodjur i Gävleborgs län. Inventeringen visar att stammen i Gävleborg ligger över länets fastställda minimivärde, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Ny inventeringsmetod
Lodjursinventeringen gjorde om inför förra vinter – och färre lodjur hittades med den nya metodiken. Svensk Jakt har tidigare skrivit om det. Artikeln hittar du här.
I de flesta län i mellersta Sverige är nedgången så stor att det varken är möjligt för Naturvårdsverket att besluta om licensjakt eller delegera rätten att besluta om licensjakt på lodjur. Detta gäller Dalarna, Värmland, Västra Götaland, Västmanland, Örebro, Uppsala och Stockholms län. I dessa län ligger inventeringsresultaten under de rådande miniminivåer som finns för lodjur på regional nivå. Det är dock möjligt att fortsatt bedriva skyddsjakt i dessa län, skrivber verket i sitt pressmeddelande.
─ Gävleborgs län ligger över sin miniminivå och vi kommer nu att utreda om det är möjligt att besluta om licensjakt där. Naturvårdsverket har rätt besluta om licensjakt även om kraven för att delegera beslutsrätten till länsstyrelsen inte är uppfyllda. Det krävs dock att kriterierna för licensjakt kan tillgodoses och det tittar vi på nu, säger Mimmi Skog, handläggare för jaktbeslut på Naturvårdsverket.
• När fattas beslut om eventuell licensjakt på lodjur i Gävleborg?
– Det kan jag inte svara på. Men besked kommer så snart som möjligt,säger Mimmi Skog
Varför hittas färre lodjur?
Den senaste inventeringen tyder på en nedgång av lodjursstammen. Naturvårdsverket tror att minskningen i norra Sverige kan sannolikt förklaras med en ökad jakt.
I mellersta Sverige är minskningen svårare att förklara, enligt verket, som ändå spekulerar i att nedgången kan bero på flera faktorer som samverkar med varandra. Omfattningen av tidigare jakter är en delförklaring, enligt Naturvårdsverket, som också nämner begränsningar i bytestillgång, snötillgång under inventeringen, människors vilja att rapportera observationer till länsstyrelsen och hur stor del av landskapet som inventerats av länsstyrelserna själva.
Beslut gäller trots överklagan
Naturvårdsverket har gjort ett verkställighetsförordnande, vilket betyder att beslutet ska gälla även om det överklagas.
Fakta
Enligt ett tidigare beslut i Gävleborgs viltförvaltnings-
delegation är det minst 15 loföryngringar som gäller. Säsongen 2012–2013 kvalitetssäkrades 21 lodjursföryngringar. Länsstyrelsen pratar om att de hade kvalitetssäkrat 25 grupper men att de vid en extern granskning prutades ner till 21.
Trots att Gävleborg ligger skyhögt över den beslutade miniminivån ska Naturvårdsverket nu handlägga om de själva kan fatta beslut om lodjursjakt i länet.
Nya miniminivåer för lodjur i hela landet i enlighet med Naturvårdsverkets referensnivå för gynnsam bevarandestatus för lodjur kommer att fastställas under hösten 2014.
Strax före jul uppgav Naturvårdsverket att referensvärdet för lodjur var 870 individer.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.