Lena Ek: ”Vi vill ha en begränsad vargstam”
Miljöminister Lena Ek slog idag fast att Sverige ska ha en begränsad vargstam och att gynnsam bevarandestatus ska ligga ned mot 180 djur. Men hon lovar inte någon vargjakt förrän att forskarna kommit fram med ett förslag på hur en sådan jakt kan fungera.
Varför anser inte regeringen att 380 vargar är ett acceptabelt mål?
Regeringen konstaterar att Naturvårdsverket tagit fram en bedömning av referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för varg i Sverige enligt två alternativ: 1) 18 föryngringar/180 vargar under förutsättning att en ny varg kommer in i populationen varje år genom invandring eller valputsättning, eller alternativ 2) 38 föryngringar/380 vargar under förutsättningar som råder idag, det vill säga att en ny varg kommer in i populationen vartannat år, säger Lena Ek.
Vi konstaterar att Naturvårdsverket nu för in dessa vetenskapligt framtagna värden i förvaltningsplanen för varg, vilket gör att den blir komplett.
Regeringens rovdjurspolitik strävar mot att Sverige ska ha livskraftiga stammar i arternas naturliga utbredningsområden samtidigt som beslut som rör förvaltningen fattas nära de människor som lever och verkar i rovdjurstäta områden.
Vad gäller vargen vill vi ha en begränsad vargstam med god genetisk status. Regeringens arbete inriktas mot alternativ 1, det vill säga att vi vill ha en situation med färre vargar med bättre genetisk variation, för att upprätthålla en gynnsam bevarandestatus, säger Lena Ek
Du har angett 180 som gynnsam bevarandestatus. Innebär det att vargstammen ska ligga runt det antalet, eller blir det fler djur i verkligheten?
Regeringen kan föreslå övergripande och långsiktiga mål för rovdjurspolitiken, vilket man exempelvis gjorde i de propositioner som lades fram till riksdagen 2001 och 2009. Vi bereder den frågan ytterligare inom regeringskansliet i väntan på att förvaltningsplanerna för björn, järv och lo blir färdigställda vid årsskiftet. Regeringen återkommer till riksdagen under våren 2013 med en proposition med förslag till övergripande och långsiktiga mål för varg, björn, lo och järv.
Blir det vargjakt i vinter?
Naturvårdsverket har i förvaltningsplanen för varg angivit att en så kallad populationsbegränsande selektiv jakt på varg bör användas i syfte att stärka stammens genetik. Verket har gett uppdrag till Skandulv att redovisa hur en sådan urvalsbaserad jakt kan bedrivas. När regeringen får ta del av detta underlag i början av december avser regeringen fatta beslut om en sådan jakt ska bedrivas kommande vinter.
Kommer detta innebära att skyddsjakt på oskygga vargar kommer att underlättas?
Dagens rapport har inget med skyddsjakt att göra.
Kommer EU-kommissionen att acceptera detta?
Sverige har nu levererat allt som EU-kommissionen efterfrågat sedan de inledde överträdelseärendet om den svenska licensjakten på varg. Det gör också att vi inte längre ser några formskäl till att hålla Sveriges ärende vid liv, och vi kommer också att framföra detta till ansvarig kommissionär.
Hur många vargar ska sättas ut årligen?
Minst en per år, men det bästa är att höja takten på utsättningar för att nå gynnsam bevarandestatus.
Är vargfrågan löst nu?
Inte helt, men Sverige har nu levererat allt som EU-kommissionen efterfrågat sedan de inledde överträdelseärendet om den svenska licensjakten på varg.
Är regeringens beslut en misstroendeförklaring mot Naturvårdsverket?
Absolut inte. Det är för det första inte ett beslut. Naturvårdsverket har i sin rapport ett spann mellan 380180 vargar beroende på hur genetiken förbättras. Regeringen avser att arbeta mot det lägre spannet, säger Lena Ek.
Läs även:
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.