onsdag 4 oktober

Länsstyrelsebeslut: Skyddsjakt på varg i Färila

(UPPDATERAD TEXT) Länsstyrelsen i Gävleborg tog på onsdagen beslut om skyddsjakt på en varg i Färila i Ljusdals kommun. Detta efter att tre hundar dödats, och ytterligare blivit attackerade, av varg i området den senaste tiden. Det meddelades vid det informationsmöte som länsstyrelsen håller på onsdagskvällen i Färila.

 

Förra veckan dödades tre hundar av vargar i Färila, Hälsingland. Vargar har även attackerat ytterligare minst en hund inne i samhället, och har varit synliga nära en hage där nötdjur går. Länsstyrelsen i Gävleborg ser allvarligt på attackerna, eftersom vargarna är oskygga och vistas nära bebyggelsen.

Skyddsjakten är tillåten från och med imorgon, den 14 mars, till den 28 mars, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Vi gör bedömningen att det inte finns någon annan lämplig lösning för att förebygga ytterligare skador, säger Veronica Lauritzsen, chef för enheten Natur och vilt vid länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Skyddsjakten ska inriktas på en ungvarg i ett specificerat område. I skyddsjaktsansökan begärdes att helikopter ska få användas, men så blir det inte.

Berörda parter har rätt att överklaga beslutet. Bland dessa parter finns numera, efter en dom i kammarrätten för en tid sedan, Naturskyddsföreningen. Huruvida föreningen kommer att överklaga beslutet är ännu inte känt.

Länsstyrelsens rovdjursspårare Hans Blomgren rör det sig sannolikt om två ungvargar från Prästskogreviret, som anses vara landets genetiskt viktigaste vargrevir. Detta eftersom alfahanen är invandrad från öst och hade tidigare revir i Galven. Tiken i reviret är en avkomma till en annan från öst invandrad varg från Kynnareviret.

 

Läs mer:

Genetiskt viktiga vargar dödade hund vid hustomt

Ytterligare två vargdödade hundar

Barn får inte vara ute på grund av varg

Varg attackerade hund mitt i samhälle

(M)-riksdagsledamöter om vargattacker

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev