lördag 2 mars

Länsstyrelse: ”Stoppa utfodringen av vildsvin”

Länsstyrelsen Östergötland och viltförvaltningsdelegationens organisationer arbetar för att minska antalet vildsvin i länet. Länsstyrelsen uppmanar nu till att stoppa all utfodring av vildsvin, utom jaktåtlar, eftersom detta kan leda till ytterligare ökning av stammen.

Länsstyrelsem skriver på sin hemsida att skador på jordbruksmark, trädgårdar och golfbanor samt det ökade antalet viltolyckor med vildsvin är negativa effekter av att vildsvinen blir allt fler. Hittills i år har cirka 230 vildsvinsolyckor skett.

Länsstyrelsen och viltförvaltningsdelegationens organisationer, bland annat LRF och Jägareförbundet, vill öka samverkan mellan markägare, jordbrukare och jägare i syfte att öka avskjutningen och minska vildsvinsstammen.

Vildsvinskadornas stora omfattning är inte acceptabel, säger landshövding Elisabeth Nilsson i ett pressmeddelande.

Skadorna medför både lidande för den enskilde och stora kostnader för samhället. Vi ser ingen annan lösning än att aktivt försöka minska antalet vildsvin, fortsätter landhövdingen.

 

Endast jaktåtlar

Länsstyrelsen vill avråda helt från att utfodra vildsvinen eftersom detta kan ge ytterligare ökad vildsvinsstam. Endast vid jaktåtlar ska en liten mängd foder spridas för att locka vildsvinen.

Länets viltförvaltningsdelegation har kallat till ett extra möte torsdag den 6 december med anledning av vildsvinsfrågan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev