Jaktlycka under uppsiktsjakt

Unge jägaren Fredrik Stigby från Jönköping har jaktlyckan med sig. Bland annat har han fällt fyra älgar och en fin råbock under uppsiktsjakt.

Förra hösten hade Fredrik Stigby en oförglömlig upplevelse i skogarna vid Norra Stigamo, Jönköping.

Jag var 16 år då. Det var bara jag och min pappa ute en eftermiddag och fick se i den nya snön som lagt sig färska slag efter ko och kalv. Vi bestämde oss då att gå ett drev med vår jaktlabrador Sally, som bara var ett år gammal.

Fredrik tog pass vid en åker tillsammans med sin äldre jaktkompisen Mikael Frank.

Efter att pappa och Sally hade börjat gå fick de snabbt se fler slag. Min puls steg av tanken att älgarna inte kunde vara långt borta.

Efter 20 minuter kom det ut ko med kalv.

De stannade till på åkerkanten, då kändes det för långt håll för att skjuta. Men till slut travade de ut mitt på åkern och då visslade jag till. Efter att de stannade till sköt jag ett skott i hjärtat på kalven. Tätt efter jag sköt kom Sally som ett spjut i spåren. Hon blev förvånad när hon kom fram till älgen och skällde på den länge.

En glad Sally på ett år som hjälpt till att få fram sin första älg och en lycklig 16-åring som fått skjuta sin andra kalv var en dag man sent glömmer, konstaterar Fredrik Stigby.

Fin bock
Den här hösten lyckades han till sist skjuta en fin råbock. Detta efter att under två års tid ha siktat på den bocken totalt elva gånger utan att kunna skjuta!

Jag var ute med min jaktkamrat Mikael Frank och hans hund Wilda. Vi släppte hunden i en liten såt där vi har sett till en stor fin bock men aldrig hade fått skottchans på, berättar Fredrik.

Fredrik visste var bocken hade sitt revir men han ville aldrig komma fram på lockjakten. Men den här gången hade han turen med sig.

Hunden fick tag i bocken och körde ut den på åkern. Jag försökte vissla till men han ville inte stanna, men jag ropade till högre och då gick rådjuret ner i farten. Då sköt jag ett lungskott och bocken föll till marken direkt. Efter 30 sekunder kom Wilda ut.

Efter att ha sett bocken många gånger men aldrig fått chans att skjuta så var det en stor glädje när den äntligen föll till marken, konstaterar han.

Fler älgar
27 oktober var jaktlyckan framme ännu en gång för Fredrik. Det kom fram ko kalv och en tjur i hans pass. Kalven fällde han med ett perfekt skott.

Jag är 17 år och har jagat i två år. Detta var min fjärde älg. Det är min pappa Peter Stigby som lärt mig jaga, berättar Fredrik Stigby.

Fredrik Stigby med en riktigt fin bock. Foto: Mikael Frank

 

Fakta uppsiktsjakt

Enligt vapenlagen får ett vapen lånas ut till den som fyllt 15 år. Den som lånar vapnet får ha det och använda det under långivarens direkta uppsikt. Det betyder i princip att låntagaren befinner sin inom ”armlängds avstånd” från utlånaren.

Den som lånar ut sitt vapen får också bära med vapen (eget eller lånat). Detta för att snabbare kunna ingripa vid behov.

Jägarexamen behövs inte vid uppsiktsjakt, men däremot statligt jaktkort. Undantaget  är om du är under 18 år vid jaktårets början. Du slipper betala jaktkortet också så länge du inte har eget vapen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev