Jakt för alla i Strömsund – för tredje året

69 september bjuder Frösunda och Stenhällans jaktlag i Strömsunds kommun in till älgjakt för personer med funktionsnedsättning för tredje året i rad.

 

För att främja ett aktivt liv och skapa möjlighet för personer med funktionsnedsättning att komma ut i skog och mark bjuder Frösunda tillsammans med Stenhällans jaktlag i Strömsund för tredje året rad in till Sveriges enda anpassade jaktområde.

Under dessa tre år har arrangörerna arbetat för att tillgängliggöra jaktkojan, jaktmarken och jaktpassen för att det ska bli framkomligt för personer med rörelsehinder. Man har byggt ett rymligt utedass och transporterat dit skyliftar för att användas som jakttorn. Aktiviteten har varit framgångsrik och insatserna för att tillgängliggöra jakt och friluftsliv belönades förra året med Strömsunds kommuns tillgänglighetspris.

Personer med fysiska funktionsnedsättningar har begränsade möjligheter att komma ut i skogen för att jaga och fiska. Genom arbetet har vi velat skapa möjligheter för att alla ska kunna ta del av naturen. Varje år har vi tagit arbetet ett steg längre.  För att skapa ytterligare möjligheter ska man i år tillgängliggöra framfarten till sjön i området. Här ska även personer med funktionsnedsättningar kunna njuta av bad, bastu och fiske, säger initiativtagaren Daniel Jönsson, Frösunda, i ett pressmeddelande.

 

Vill främja ett aktivt liv

För varje år har vi breddat utbudet av naturupplevelser efter önskemål. Vi arbetar efter devisen att ingenting är omöjligt. Helgen kommer förutom jakt också att bjuda på fiske, lerduveskytte, bastubad, skogspromenader och möjligheten att ta en tur på fyrhjuling.

 

Expert från Jägareförbundet utbildar

Exklusivt för i år finns Mikael Lundin från Jägareförbundet på plats hela helgen. Han kommer att agera sakkunnig i frågor rörande jakt och eftersök på villebråd.

Karl-Erik Göransson var en av de 20 personer som deltog på förra årets jakt:

Jakt har alltid varit ett intresse. Förra året var första gången jag kunde göra det på många år eftersom jag inte haft möjlighet sedan jag fick min stroke och hamnade i rullstol. Oj vad roligt det var!

 

Så startade det

Det var efter ett samtal med en av Frösundas kunder som jaktintresserade Daniel Jönsson 2010 tog initiativet till samarbete med Svenska Jägareförbundet, SCA, Permobil och jaktlaget att anpassa och tillgängliggöra jaktmarken. Lasse Jansson, som har jagat på markerna i 45 år och som sedan 15 år är jaktledare, var redan från början positiv till idén:

Det känns roligt att vara med och göra detta möjligt. Alla i jaktlaget tyckte att det var en bra idé. Vi vill naturligtvis öka intresset för jakt och natur och då är det viktigt att alla kan vara delaktiga.

Det går även att vinna en plats på jaktresan. Tävlingen, som finns att läsa mer om via länken nedan, pågår till den 1 september.

 

Inbjudan till jakthelg 2012

Vinn en plats på jakthelgen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev