lördag 16 januari

Hund

Publicerad 15 februari 2019 - 08:37

Yvonne Karlsson med Vodkastövarens Smirnoff, Henrik Karlsson med Foxyhunters Tikka samt dottern Cecilia med Vodkastövarens Mika i ett snöigt Grönviken under årets jaktsäsong. Foto: Per Andersson

Lyckad satsning på rysk stövare

Premium

Russkaja gontjaja en rysk stövarras med ett trevligt temperament och stor jaktlust.
Eftersom den härstammar från Ryssland är den också tålig emot snö och kyla.
Rasen första dubbelchampion finns i Jämtland.

Henrik och Yvonne Karlsson i Grönviken utanför Bräcke i Jämtland ville ha en ny stövare när deras gamla stövare blev sjuk. Valet föll på den lite annorlunda rasen russkaja gontjaja eller rysk stövare som rasen kallas här i Sverige.

Rasen är gammal och beskrivs redan på medeltiden som en hund för de fattiga, vilka då jagade det mesta med rasen i Ryssland. Eftersom rasen är lätt i kroppen och rasstandarden tillåter en mankhöjd för hanar på mellan 58–60 cm och tikar 55-65 cm så tål den även att jagas med i ganska djup snö.

Rysk stövare är ingen stor ras i Sverige. De senaste tio åren har det registrerats 200 valpar med en topp 2011 med 47 registrerade valpar.

 

Lyckat val

Alla dessa fakta om en tålig och frisk hundras gjorde att Henrik och Yvonne Karlsson vågade satsa på att skaffa en tikvalp ifrån Foxy hunters kennel i Dala Floda år 2011.

Redan 2014 lyckades Tikka ta sin första etta på jaktprov på räv och sedan fortsatte Henrik och Yvonne att starta på jaktprov och utställningar ända fram till Tikka blev Svensk Dubbelchampion 2017. Efter att ha parat Tikka med norska hanen Akki`s Pf Kejo fick Tikka i mars 2015 åtta valpar där en i kullen har fått ett förstapris på särskild rävprov. Sammanlagt har Tikka fått 24 valpar på sina tre kullar under kennelnamnet Vodka stövarens kennel. Till de två senaste valpkullarna har man använt en finsk jaktstjärna, nämligen Miska, en finsk rävjaktschampion. Men nu har Henrik och Yvonne slutat att avla på Tikka.

Henrik och Yvonne Karlsson på utställning i Gällö där Foxyhunters Tikka blev svensk utställningschampion 2016. Foto: Privat

Ny generation

–Det är en liten ras och för att inte få för mycket hundar med samma blodslinje så har vi bestämt att nu satsar vi på en tikvalp efter Tikka i framtiden, menar Henrik och Yvonne.

Tikka är en verklig allround stövare vilken är rådjursren och eftersom ägarna gärna jagar mycket och så ofta de kan så jagar de både hare, räv, mård. grävling och lodjur med henne. Dessutom har hon även drivit björn och järv. På mård spårar hon både länge och väl i spårlöpan för att sedan när hon lokaliserat mården skälla ståndskall där mården tagit daglega.

Det gamla ordspråket att hunden jagar det husse eller matte vill stämmer in helt på Yvonne och Henrik Karlsson och deras Foxy hunters Tikka.

 

Per Andersson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder