fredag 12 april

Jägare anmäler polisen för djurplågeri

Polisen lät utan åtgärd en trafikskadad älg i Nittorp ligga skadad i knappt ett dygn. Jägaren Ronny Benjaminsson anmäler nu polisen för tjänstefel och grovt djurplågeri.
Det är inte första gången det här händer, säger han.
Polisen i Västra Götaland säger till Svensk Jakt att det finns klara brister i länets trafikeftersöksorganisation.

Det var den 29 september som fyra kvinnor kom farande i sin bil efter en resa till Ullared. Plötsligt kom en älg ut på vägen och kollissionen var oudviklig. Det gick förhållandevis bra med kvinnorna, bilen blev skrot och älgen försvann svårt skadad.
De anmälde omedelbart olyckan till polisen, som i sin tur kontaktade eftersöksansvarig i området. Denne nekade dock att göra eftersök eftersom jägarna i området strejkar på grund av den rådande vargpolitiken.

Eftersöksansvarige tog sig däremot ut till kvinnorna som kolliderat med älgen och såg till att deras bil hämtades med bärgare.

Dagen efter var han till olycksplatsen tillsammans med en kompis. De var obeväpnade och hittade inga tecken på att polisen genomfört något eftersök. Plötsligt reste sig den skadade älgen 2030 meter ifrån dem och linkade iväg. Polisen har trots sin skyldighet inte gjort något eftersök på älgen och det är långt ifrån första gången de struntar i detta, säger Ronny Benjaminsson från Ambjörnarp.

 

Inget eftersök

Vad han känner till har polisen fortfarande inte gjort något eftersök på älgen. Trots att det nu är nästan två veckor sedan den påkördes.

Har den inte dött av sina skador eller skjutits under älgjakten plågas den förmodligen fortfarande, säger Ronny Benjaminsson.

Han har nu begärt ut dokumentation från polisen över de viltolyckor som inträffat och vilka uppföljningar som gjorts. Dessutom har han anmält polisen för tjänstefel och grovt djurplågeri.

Vi har pratat med polisen och frågat varför de inte kontaktat markägaren? Men vi fick inget vettigt svara, bara att det inte hade gjorts, säger Ronny Benjaminsson.

Polisen får inga resurser till att utföra trafikeftersök, men det finns tydligen säckar med pengar när det gäller att flytta vargar med helikopter. Det här vansinnet måste få ett slut, fortsätter han upprört.

Strejken mot att utföra trafikeftersök växer i Västra Götaland, enligt Ronny Benjaminsson.  

I området från Gislaved till Skara görs nästan inga trafikeftersök längre. Det finns mindre områden där jägarna inte ställer upp på strejken, men jag respekterar deras beslut.

Det finns i nuläget inga planera på att avbryta strejken.

Det finns ingen vettig människa som vill se djur lida. Men vi kommer ändå att fortsätta vår strejk så länge politiker och Naturvårdsverk fortsätter driva en vargpolitik som inte tar hänsyn till oss som lever med vargarna. Vi jägare och landsbygdsbor är grundlurade i vargfrågan och en eftersöksstrejk är det enda sättet vi kan ta till i vår desperation, säger Ronny Benjaminsson.  

Polisen: Klara brister i trafikeftersöken

Det är klara brister i funktionen för trafikeftersöksverksamheten i Västra Götaland. Det anser Anders Blomgren, polisens länsansvarige i eftersöksorganisationen.
I kommunerna Svenljunga, Mark och Tranemo har vi svårt att hitta jägare som vill göra eftersök, säger han.  

Det finns enligt honom även andra platser i länet där eftersöksverksamheten haltar på grund av jägarnas eftersöksstrejk. Men hur stort problemet är svårt att säga eftersom eftersöksjägarnas återrapportering är bristfällig på vissa håll i länet. Och det i sig är också ett problem.

Det klart att det är ett problem att vi inte vet hur eftersöken har gått, säger Anders Blomgren.

För hela Västra Götaland ligger eftersöksjägarnas återrapportering på 7075 procent. Men från Svenljunga, Mark och Tranemo har bara en handfull återrapporteringar registrerats.

Helt klart är att det finns vilt som lider i vägkanterna på grund av uteblivna eftersök. Men hur stort problemet är vågar inte Anders Blomgren spekulera om.

Polisen har inte kompetens eller resurser att utföra eftersöken själva och om de vi ringer vägrar att åka ut på eftersök  blir resultatet att en del djur får lida. Vi försöker alltid få tag i eftersöksjägare, men lyckas inte arbetet står vi slätt, säger Anders Blomgren.

 Han kände inte till att en anmälan har lämnats in till polisen om ett inte utfört eftersök.

Nej, det hade jag inte hört. Men det blir ett åklagarärende nu eftersom det är polisen som anmälts.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev