Inget brunstuppehåll i älgjakten

Foto: Tero Niemi

Brunstuppehållet slopas i höst inom hela Norrbottens län. Skogsbruket krävde att uppehållet skulle tas bort för att minska betesskadorna och viltförvaltningsdelegationen gick på skogens linje.
Jägareförbundet är kritiskt till beslutet.

Brunstsuppehållet under älgjakten har funnits i många år. Syftet med jaktuppehållet är att älgarna ska sköta sin fortplantning ostörda under under dryga tio dagar i slutet av september och början av oktober.
Förra hösten togs brustuppehållet bort ovan odlingsgränsen i Norrbottens län. Och nu tas alltså jaktupphåller bort i hela länet.

Motförslag från jägarna
Jägareförbundet Norrbotten har tidigare skickat ut förslaget på remiss till jaktvårdskretsarna. För området närmast kusten var svaret tydligt. Där vill jägarna ha det som vanligt med brunstuppehåll och jakt november ut. I de fjällnära områdena var man inne på en kort intensiv jaktperiod utan uppehåll. I området där emellan var tongångarna lite splittrade.
Jägareförbundet skickade även in ett förslag till viltförvaltningsdelegationen, men delgationen tog inte ens upp förslaget till behandling. Det är Jägareförbundet Norrbotten mycket kritiskt till: ”Tyvärr kan vi konstatera att viltförvaltningsdelegationen har valt att isolera sig och ta beslut utifrån egna interna tyckanden snarare än att lyssna på berörda parter”, skriver förbundet på sin hemsida.

Jakttid för älg i Norrbotten

Licenser och älgskötselområden
Kiruna kommun. 1 september–5 oktober
Gällivare, Jokkmokks, Arjeplogs- samt Arvidsjaurs kommuner. 1 september–9 november
Piteå, Luleå, Älvsbyn, Boden, Kalix, Haparanda, Pajala, Överkalix samt Övertorneå kommuner. 1 september–30 november

Oregistrerade områden 
Samtliga kommuner i hela länet. 1 september–5 september

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev