”Illegal jakt slår undan fötterna”

Två fall av misstänkt tjuvjakt på varg har upptäckts under vintern
Alla argument för att vinna gehör för jägarnas synpunkter blir svagare med illegal jakt, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torsten Mörner.

I februari rapporterades om två fall av misstänkt illegal jakt på varg, ett fall i Dalarna och ett i Värmland. Jägareförbundet agerade snabbt och tog avstånd från den brottsliga verksamheten.

Den illegala jakten äventyrar våra möjligheter att inom ramen för det nya regionala självbestämmandet få påverka vår egen situation, säger Torsten Mörner.

Det här slår undan benen för oss. Vi har jobbat för att vi ska få jaga varg legalt i flera år. Vi hade ju förhoppningen att den legala jakten skulle leda till att sådant här skulle försvinna, precis som det gjort när det gäller andra viltarter, säger Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Beräkningsmodeller
Forskarna har genom olika beräkningsmodeller räknat fram att så många som 15 procent av vargarna skjuts illegalt. Få faktiska fall har upptäckts. Men den illegala jakten svärtar ned jägarnas rykte.

Men man får inte glömma bort att undersöka varför någon begår ett sådant brott? Det finns nästan alltid en orsak. Utan att man tar tag i orsaken löser man inte problemet.

Lennart Johannesson hoppas att den nya rovdjurspolitiken på sikt kommer att förända attityden och att den känsla av maktlöshet som många känner försvinner.

Jägareförbundet hoppas också att förövare som begår brott ska ställas inför rätta.

Den enda möjligheten att påverka vargbeståndet är genom legal jakt. Att skjuta en varg illegalt påverkar knappast stammen, men det urholkar förtroendet för jägarkåren, säger Lennart Johannesson.

Misstron borde minska
Om den illegala jakten bottnar i en misstro eller desperation över en rovdjurspolitik som styrs från storstäderna borde den minska över tiden.

Riksdagens nyklubbade inriktning ska nämligen göra avstamp i en lokal möjlighet att  kunna påverka förvaltningen av rovdjuren.

En del av vår argumentation för att få licensjakt på varg har varit att den illegala jakten kommer att minska. Jag tror också att den kommer att göra det. Men det är ytterst beklagligt att de som gör sådana illdåd inte ser alla konsekvenser av agerandet, säger Torsten Mörner.

Ett stort problem för Jägareförbundet är att den illegala jakten skapar en förtroendeklyfta som gör det svårt att vinna gehör i andra jaktfrågor. Därför kommer Jägareförbundet att göra allt för att försöka påverka jägare och allmänhet.

Vi är ingen polisiär myndighet och ska inte agera som sådan. Vi ska förklara och argumentera för hur dessa brott skadar rovdjursförvaltningen och våra möjligheter att påverka viltförvaltningen i stort, säger Torsten Mörner.

 

Tre snabba frågor:

1) Vad vill du säga till dem som sysslar med illegal jakt på rovdjur?
2) Hur löser man problemet?
3) Hur bör Jägareförbundet agera?


Lars-Erik Kalles.

Lars-Erik Kalles, vice ordförande i Jägareförbundet Dalarna:
1) Det finns ingen som ställer upp på illegal jakt. Lagstiftningens ska följas. Men jag vill att polis och åklagare också faktiskt för fram bevis för att det är varg som skjutits. Allt för många gånger har jägare blivit utpekade när man hittat en död varg. Efteråt har det visat sig att vargen dött av naturliga orsaker.
2) Först vill jag påpeka att jag tveksam till att den illegala jakten är så stor som forskarna säger. Men det enda sättet att lösa frågan är att föra en rovdjurspolitik som har acceptans i rovdjurslänen. Om politikerna inte får gehör och förståelse för sin politik händer det tyvärr sådant här.
3) Lyssna mer på medlemmarna. I vår rovdjurspolicy står det 15 föryngringar och en utspridd vargstam. Det står inte någonting om flyttning av varg och 210 djur. Det är vår policy som gäller och det är den vi ska driva. Minskar koncentrationen av vargarna kommer säkert acceptansen att öka.

Maria Wetterstrand, språkrör Miljöpartiet:


Maria Wetterstrand.

1) Dessa personer borde inse att de inte har någon rätt att äventyra rovdjursstammarna. Att det ska bli lättare att gripa och fälla de som skjuter rovdjur illegalt.
2) Lagstiftningen är alldeles för otydlig. Genom regelförändringen av paragraf 28 har man gjort det svårare att bevisa jaktbrott. Jag har förståelse för att man gjorde förändringen men tycker inte att det är värt det. Det behövs ett tydligt avståndstagande från all illegal jakt. Särskilt viktigt är det eftersom det finns grupper där dessa jaktbrott accepteras. Människor i deras omgivning vågar inta anmäla brotten. Det behövs ett tydligt avståndstagande från samhället att detta inte accepteras. Alla människor måste ta avstånd, även jägarna.
3) Jag tycker Jägareförbundet ännu starkare ska ta avstånd från illegal jakt. Man har använt argument om illegal jakt på varg för att få legal jakt. Sådana argument kan tolkas som att Jägareförbundet accepterar illegal jakt. Jag tror att Jägareförbundet har ett starkt stöd bland sina medlemmar för att ta avstånd från illegal jakt. Detta bör förbundet göra tydligt i den offentliga debatten och i möten med medlemmar och myndigheter.

Olof Liberg, vargforskare Grimsö:


Olof Liberg.

1) Att de är jaktens dödgrävare. Jaktutövningen är ingen självklarhet i dagens samhälle. Genom sina gärningar ger de argument och styrka till de stora grupper som ifrågasätter jakten. De som jagar illegalt skadar jaktutövningen i stort.
2) Jag vet faktiskt inte. De som sysslar med detta är en liten men förhärdad grupp. Dessa kan man nog inte få att ändra inställning. Det enda sättet är nog om stora grupper av lokalbefolkningen, i deras närhet, arbetar för att stoppa dessas brottsliga verksamhet. Om lokalbefolkningen förstår hur mycket den illegala jakten förstör för dem kan det möjligen bidra till att personerna avslöjas. 
3) Det ligger i varje medlems intresse att detta upphör och
alla jägare bör arbeta för att stoppa detta. Jägareförbundet bör med kraft förklara vad det innebär och vilka negativa effekter den illegala jakten får, för den skadar förtroendet för Jägareförbundet.

Erik A Eriksson, riksdagsledamot (C):


Erik A Eriksson.

1) Sluta genast. Dessa personer skadar för så många andra och även rovdjuren. Det är inte acceptabelt.
2) Det finns en stor klyfta mellan människor som verkar på landsbygd och i natur och de som inte gör det. Vi behöver fler människor som engagerar sig i naturfrågor. Jag har märkt hur lite kunskap det finns bland allmänheten i biologi. Får man större kunskap om djur och natur är det lättare att bekämpa denna brottslighet eftersom man då förstår samband bättre.
3) Jag tycker Jägareförbundet har agerat bra. Den upplysning om jakt och viltvård som förbundet håller på med är viktig. Jag tror att kunskap om vilt och natur gör att man inte bryter mot lagarna. Jag tror med andra ord inte att dessa brottslingar finns i Jägareförbundets medlemsregister.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev