Helena – en långsint rävjägare

Det började med att räven tog mina höns!
De orden kommer från Helena Tysk i Enviken som är en inbiten rävjägare, med vakjakt som specialitet.

Att man kommit till ett jägarhem både syns och hörs direkt. I hundgården finns tre hundar; tyskterrier, jämthund och rysstövare och i hägnet intill gården går både kron- och dovvilt och betar. Familjen Tysk, som förutom Helena består av maken Per, som också är jägare, och tre pojkar i skolåldern.

Från vegetarian till jägare
Hur kom det då sig att hon började med jakt?

Ja, det kan man fråga sig. När jag träffade Per 1999 var jag vegetarian och så långt från jakt man kan komma. När Per var på sina jakter frågade jag honom när han skulle komma hem och fick till svar att det vet man inte när man släpper hundar på jakt.

Jag tyckte det lät märkligt och beslöt att följa med på jakt för att se hur det gick till. Det var ju oerhört spännande, och när sen räven tog mina höns tänkte jag att det här måste jag sätta stopp för.

 

Tog jägarexamen

Helena tog jägarexamen och sköt sin första räv 2005. Sen har det bara rullat på.

Att vaktjakt på räv står högt i kurs beror delvis på att det är lätt att få till, åteln har jag bakom huset och kan skjuta från bostaden. Dessutom kan jag sova, hundarna väcker mig när det kommer en räv säger Helena och ser nöjd ut.

Förra vintern blev den bästa hittills. Helena sköt 15 rävar varav fyra på en natt.

Jag är nog lite långsint, rävarna har nog tagit 200 av mina fåglar under åren. Det är inte bara höns utan även kalkoner, ankor, fasaner, duvor och en påfågel!

Sen är det ju viltvård också, Per har sagt att jag måste skjuta tre rävar för varje rådjur jag lyckas fälla.

Men du har provat på en del andra jakter också eller hur?

Ja, jag har hunnit prova nästan allt som är aktuellt häromkring. Älgjakt som både passkytt och hundförare, rådjurs- och harjakt med. Sedan det blev tillåtet med åteljakt på björn har jag provat det också men jag har inte lyckats att fälla någon björn ännu. Jag har varit med när Per skjutit, däremot.

Och i höstas var jag med på en gåsjakt med hjälp av bulvaner för första gången. Jakt på hjort och vildsvin har det också blivit tack vare utbytesjakter med JAQT, Jägareförbundets kvinnliga nätverk.

Du är väldigt engagerad i JAQT, varför?

Jag sitter med i arbetsgruppen för JAQT Gävle-Dala, jag tycker det är viktigt. Det skapar fler jakt­tillfällen och nya kontakter, och öppnar för jakter som det annars skulle svårt att komma med på.

På våra jakter inom JAQT är alla på samma nivå trots att erfarenheten kan variera. Till JAQT är alla kvinnor välkomna oavsett ålder och erfarenhet, något som jag rekommenderar för alla kvinnliga jägare.

Finns det någon jakt du ännu inte testat?

Något som jag skulle vilja prova på är säljakt och mera fågeljakt. Det kommer säkert att fixa sig genom just nätverket, säger Helena Tysk, med ögon som riktigt glittrar när detta kommer på tal.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev