Heldag om vilda gäss

Vissa gåsarter ställer till problem, andra har svaga stammar och är därför i fortsatt behov av hjälp, som till exempel fjällgåsen. Foto: Tom Svensson

Den 11 november anordnas ett heldagsseminarium i de vilda gässens tecken. Syftet är att ge en aktuell bild av samsyn, konflikter, kunskapsbrist och möjligheter inom svensk gåsforskning.

Seminariet anordnas av Sveriges lantbruksuniversitet, Kungliga skogs- och lantbruksakademien (KSLA) och Högskolan Kristianstad, och hålls i KSLA:s lokaler i Stockholm.
I Sverige har vi på tre årtionden gått från en situation då de flesta gåsarter var tillbakaträngda till historiskt låga populationsnivåer och i behov av hjälp, till att vissa arter blivit så talrika att det skapar påtagliga konflikter med människan.
Gåsbetning orsakar jordbruket omfattande kostnader och anses ha stor inverkan på växtligheten i vissa sjöar. De talrika gässen flyttar även avsevärda mängder växtnäringsämnen från jordbruksmark till våtmarker, och det finns oro för att de kan sprida sjukdomar som också kan drabba människan.

Outnyttjad resurs

Parallellt med den ökande konflikten mellan gäss och samhälle har vissa gåspopulationer svaga stammar och är därför i fortsatt behov av hjälp. De inblandade arterna är många, de har olika status och uppträder i åtskilliga länder under sin årliga cykel. Gässen bidrar även med åtskilliga ekosystemtjänster, de håller strandängar öppna genom bete och är en ypperlig men ganska outnyttjad resurs i form av viltkött.
Att utveckla en långsiktigt hållbar, kunskapsbaserad förvaltning av vilda gäss, med balans mellan nyttjande och skadegörelse, är därför en vetenskaplig utmaning som ligger i samhällets intresse.

Aktuell bild

Syftet med seminariet är att samla den vetenskapliga och förvaltningsinriktade kompetensen för att ge en aktuell bild av samsyn, konflikter, kunskapsbrist och möjligheter inom svensk gåsforskning.
Dagen avslutas med ett gåsagille.
Sista anmälningsdag är måndag 4 november.
Anmälan och program.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev