Hårdare regler för fiske i Mälaren

Från och med 1 juli införs nya regler för fisket i Mälaren.

Bland annat måste all gös som är mindre än 45 centmeter sättas tillbaka i vattnet, och nät som har en maskstorlek på 60120 millimeter är inte tillåtna.

Vi räknar med att detta på sikt kommer att leda till betydligt större fångster, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson vid länsstyrelsen i Stockholms län i ett pressmeddelande.

Gösen är den kommersiellt viktigaste fiskarten i Mälaren och fisket efter gös är intensivt. Yrkesfisket fångar årligen cirka 150 ton och sport- och fritidsfisket är omfattande.

De nya reglerna är mycket välkomna och kommer att innebära ett lyft för fisket i Mälaren. Liknande regler gäller sedan flera år i Hjälmaren och fisket där har blivit avsevärt mycket bättre, säger Henrik C Andersson.

 

Ökad tillsyn

Under året kommer fisketillsynen i Mälaren att intensifieras och framför allt kommer kontrollen av efterlevanden av de nya reglerna att prioriteras och alla överträdelser kommer att polisanmälas.

Fisket är en rikedom vi måste vara rädda om. De nya reglerna ökar förutsättningarna för att vi även i framtiden ska kunna fiska gös i Mälaren, säger Henrik C Andersson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev