Genetiken avgör vargstammens storlek
Gynnsam bevarandestatus för varg är 380 djur. Det anser Naturvårdsverket. Men verket tillägger att 180 vargar också kan ses som gynnsam bevarandestatus om stammens genetik förbättras kontinuerligt.
Nu är det upp till regeringen att fatta beslut om vilken nivå på vargstammen som ska gälla.
I ett otydligt pressmeddelande från Naturvårdsverket bedömer verkat att antalet vargar som behövs i Sverige för att vargstammen långsiktigt ska bevaras är omkring 380, bland annat beroende på antalet föryngringar och hur stort tillskott Sverige får av nya vargar. Det är dessutom viktigt att Naturvårdsverket lyckas genomföra planerade åtgärder för att genetiskt förstärka vargstammen de närmsta åren.
Dessa slutsatser drar Naturvårdsverket av det underlag som forskarna lämnat om vad som krävs för att nå en långsiktigt livskraftig vargstam med gynnsam bevarandestatus.
Att ta fram ett värde för hur många vargar som behövs i Sverige är ett komplext arbete. Det beror på många olika faktorer som graden av inavel, vargstammens utbredning, invandring av nya vargar och hur vi lyckas med åtgärder för genetisk förstärkning. Siffran 380 är beräknad utifrån förutsättningarna att 38 vargpar får valpar varje år, att det kommer in sju nya vargar per decennium som får valpar och att vi lyckas med att genomföra de åtgärder för att minska inaveln i vargstammen som riksdagen beslutat om fram till 2014, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
Invandringstakten avgör vargstammens storlek
I underlaget redovisar forskarna flera olika bedömningar av hur många vargar som behövs för att Skandinavien ska uppnå gynnsam bevarandestatus. I Sverige blir det då en populationsstorlek på omkring 380 vargar. Det motsvarar 38 vargpar som får valpar varje år.
180 vargar kan räcka
Sedan tillägger Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande att om den svenska vargstammen ska bestå av 180 vargar krävs betydligt högre invandringstakt än hittills och kontinuerligt fortsatta aktiva åtgärder för genetisk förstärkning. Antalet vargar som behövs är som sagt helt beroende av den naturliga invandringen och hur den genetiska förstärkningen av vargstammen går i Sverige.
Förvaltningsplanen för varg kompletteras
Flera delar i förvaltningsplanen för varg påverkas av storleken på vargstammen och när vargstammen kan anses vara långsiktigt livskraftig med gynnsam bevarandestatus. Till exempel så är detta en förutsättning för att permanent återgå till en sådan licensjakt som bedrevs 2010 och 2011.
I den version av förvaltningsplanen för varg som Naturvårdsverket redovisade tidigare i år fanns dessa bedömningar inte med. Därför kommer verket nu att komplettera förvaltningsplanen för varg med bedömningen om vad som krävs för att nå en långsiktigt livskraftig vargstam baserat på det underlag som forskarna har lämnat in till Naturvårdsverket.
Målet för Sverige är en långsiktigt livskraftig vargstam vilket är en förutsättning för att Sverige ska kunna förvalta vargstammen självständigt. Just nu har vi uppnått riksdagens mål om 20 årliga föryngringar, det vill säga hur många vargpar som får valpar varje år. Men vi har fortfarande problem med inavel i vargstammen. För att uppnå en långsiktigt livskraftig vargstam behöver vi fortsätta arbetet med regeringsuppdraget att minska inaveln genom att genetiskt förstärka vargstammen, avslutar Ruona Burman.
Minst 100 vargar
En tidigare sårbarhetsanalys har visat att det krävs minst 100 vargar i Skandinavien för att uppfylla EU-kraven för minsta livskraftiga population. Detta med hänsyn taget till rimliga framtida katastrofscenarier och med dagens genetiska situation i vargstammen. Inaveln är fullt ut inkluderad i analysen som bygger på exakt den inavelsgrad och de inavelsproblem som stammen har idag.
Illustration från Naturvårdsverket som visar vilken roll antalet vargar har för förvaltning av varg.
Läs även:
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.