Gemensamma tag mot hållbar vildsvinsförvaltning

Förgrundsperson vid vildsvinskvällen var Lars Schepler som gav de hundratalet församlade jägarna och markägarna en fingervisning om hur man bör gå tillväga för att tillsammans lyckas i vildsvinsförvaltningen. Foto: Gunnar Nilsson

Alla var där – markägare, jägare, expertis, myndighetsfolk och till och med vildsvinen själva skymtade i skogsbrynen på Boda i Östergötland, när det i måndags var kallat till stormöte om länets vildsvinsförvaltning.

Bakom strategikvällen stod främst LRF, men självklart har även jägarna en lika stor del i en lyckad samverkan för att begränsa vildsvinens skador och att utnyttja viltet som resurs. Med tillgång till Lars Scheplers kunskaper och erfarenhet av vildsvinsjakt och hundträning på Boda var platsen för träffen ett självklart val. Närmare 100 intresserade hade mött upp och samtliga länets kommuner utom Vadstena fanns på plats.
– Målet med kvällen är att få jägare och markägare att träffas och prata och lära känna varandra inom respektive kommun. Nästa steg är att vildsvinsansvariga i LRF-avdelningar och jaktvårdskretsar tar tag i taktpinnen och bygger upp en lokal samverkan, vädjade Christian Ankarstrand som var värd för träffen från markägarsidan.

Kloka råd

Östergötland är ett av de län där tongångarna varit mest högljudda kring vildsvinens skador i jordbruket. Bönder har sett sig tvingade att begränsa sina växtodlingsval och helt ta bort grödor som ärter, majs och vete för att få något kvar att skörda. Vallar blir bökskadade.
– Det är inte acceptabelt, framhöll Christian Ankarstrand och efterfrågade Lars Scheplers kloka råd.
Jo, visst går det att minska skadorna, och visst går det att reducera stammen av vildsvin blev det något lugnande beskedet. När det gäller skademinskning vid känsliga tidpunkter hade Lars Schepler ett flertal tips att förmedla:

Många tips

– Odla remsor med vall som skjutgator mellan skogen och den känsliga grödan. Börja störa vildsvinen tidigt men var särskilt vaksam vid mjölkmognadsstadiet, då dras vildsvinen dit som magneter! Elstängsel kan vara ett alternativ, men det är viktigt att elen verkligen fungerar. Avled vildsvinen med små mängder foder på platser där de inte gör skada under växtodlingssäsongen, helst flera stycken så att vildsvinen hålls mycket sysselsatta. Samverka i agerandet så att problemen inte flyttas från en lantbrukare till en annan. Mossmark med gammal kvickrot drar mycket vildsvin. Det går att välta flera gånger på våren och i vårt fall gör vi även ofta djurströ av dåligt gräs eftersom halm blivit en dyr bristvara.
– Bjud in intresserade jägare att komma och vaka när vildsvinen gör skada. Gärna ungdomar som har glöden, uthålligheten och viljan att sitta på pass sena kvällar. Låt det vara gratis och ge dem även del i köttet. Kanske skulle LRF och Jägareförbundet tillsammans ordna små utbildningar så att exempelvis skjutna vildsvin inte dras genom växande gröda utan i sprutspår, tipsade Lars Schepler.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev