Fransk hjärtmask här för att stanna
Alla rävar som kommer in till SVA för obduktion undersöks numera rutinmässigt för fransk hjärtmask.
Inälvsparasiter som fransk hjärtmask och dvärgbandmask hos hund och räv förekommer inte i så stort antal, men verkar heller inte försvinna.
– Vi får nog lära oss att leva med de här parasiterna, och bara hoppas att inte så många blir drabbade, säger biträdande statsveterinär Erik Ågren på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.
De rävar som under den här jaktsäsongen samlas in från fyra områden där man har haft fynd av dvärgbandmask, undersöks också för fransk hjärtmask. Det gäller Borlänge i Dalarna, Katrineholm och Gnesta i Sörmland, Uddevalla i Västra Götaland och Växjö i Kronoberg. Rävarna ska komma från en två mils radie runt tidigare kända fyndplatser. Resultaten från undersökningen bör enligt Erik Ågren vara klara till sommaren.
Ett 30-tal rävar från varje område ska undersökas för dvärgbandmask och då tittar man på SVA även efter fransk hjärtmask, som hittats sporadiskt hos räv i Sverige sedan 2003. Först på ön Sydkoster i Bohuslän, därefter även i Osby, Skåne (2009), utanför Växjö i Kronoberg (2011) och ytterligare ett fall i Västra Götaland (2013).
– Den är inte så utbredd, finns inte överallt, men risken är stor att undersöker man fler rävar så hittas den även på andra ställen, tror Erik Ågren, som också anser att dessa parasiter är något vi får lära oss leva med i naturen.
– Nu finns det någon fläck här och där, mycket sporadiskt, precis som med dvärgbandmasken. Det kan ta ganska lång tid innan smittan sprids. Med stränga vintrar går det kanske långsammare, rävtätheten avgör också och hur mycket sniglar det finns, säger han.
Mellanvärd
Sniglar är nämligen mellanvärdar för fransk hjärtmask. Både rävar och hundar, framför allt kanske unga hundar, äter ibland sniglar. Just det kan också vara en anledning till att fransk hjärtmask inte sprids så snabbt i hundpopulationen.
– Vuxna hundar är oftast inte så intresserade av sniglar, det är det nog mest valpar och unga hundar som är, säger Eva Osterman Lind, parasitolog på SVA.
De fall som hittills upptäckts och rapporterats hos svenska hundar har bott från Skåne i söder och upp till Västernorrland och Jämtland i norr.
– Men vi vet inte var de har smittats. Folk åker till exempel på semester med sina hundar. Och masken har en flera månader lång livscykel, säger hon.
Utanför Sundsvall har det hittats fransk hjärtmask hos två hundar som bodde inom någon mil från varandra. Den ena var en jakthund som inte varit någon annanstans. Å andra sidan har man funnit masken också hos en jakthund boende i Uppsala län men den jagade i Jämtland.
Eva Osterman Lind kan också berätta att ett mycket stort antal blodprov från hundar ska undersökas för antikroppar mot fransk hjärtmask. Hur lång tid det arbetet kommer att ta kan hon inte säga.
– De skickas till en forskare i Schweiz, berättar hon.
Hur kommer det sig att det dyker upp enstaka fall så utspritt över landet?
– Det är ganska svårt att sia om, säger veterinär Anna Lindgren, djurskydds-och smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket. Där hanteras inrapporterade fall av fransk hjärtmask, eftersom den omfattas av anmälningsplikt.
– Om hundarna inte någonsin har varit utomlands så har de infekterats här, antingen ”hemma” eller på resa någon annanstans i Sverige. Om det sedan innebär enstaka härdar på olika platser (där utländska hundar eller rävar fört in smittan) eller en mer generell spridning över hela Sverige kan vi inte riktigt veta förrän vi letat, som med screeningen för rävens dvärgbandmask.
– Det vi vet är att infektion med fransk hjärtmask är långt mer vanlig i andra länder än i Sverige, vilket än så länge ger oss en klart mer gynnsam situation, svarar Anna Lindgren.
Skånsk undersökning
– Jag tror att vi kommer hitta fransk hjärtmask hos allt fler hundar i Sverige de kommande åren. Vi vet att den finns hos räv men vi vet inte i hur stor utsträckning. En smittad räv fortsätter ju att sprida parasiten då den aldrig får någon behandling, detsamma gäller en smittad hund innan vi ställt diagnosen, säger veterinär Fanny Mauritzson, som just gjort en undersökning av förekomsten av fransk hjärtmask hos skånska jakthundar.
– Runt om i Europa uppträder parasiten endemiskt (lokalt begränsad) i vissa områden, till exempel Köpenhamnsområdet, och runt om dessa hittar man endast sporadiska fall. Det känns som att Sverige just nu är i ett läge där man ser dessa sporadiska fallen men att det med tiden finns en risk att även vi får en endemisk spridning av parasiten på sina håll, avslutar hon.
År | Antal | Län |
2015 | 2 | Östergötland, Västernorrland |
2014 | 4 | Skåne, Västra Götaland, Södermanland, Gävleborg |
2013 | 5 | Skåne, Blekinge, Uppsala, Jämtland, Västernorrland |
2012 | 1 | Västra Götaland |
2011 | 0 | |
2010 | 3 | Västra Götaland, Stockholm, Västernorrland |
Enligt uppgift från Jordbruksverket ska det dessutom vara ytterligare två fall från Västra Götaland på väg att rapporteras in för i år.
Symptom
Fransk hjärtmask är endast cirka 0,3 millimeter lång och lever i höger sida av hjärtat och lungartärerna på den smittade hunden eller räven.
Vanliga symptom är att hunden får hosta, drabbas av motionsintolerans och tung andning. Avmaskningsmedel måste ges under en lång tid för att ta död på maskarna, en ”vanlig” avmaskning räcker inte.
Till skillnad från rävens dvärgbandmask så smittar fransk hjärtmask inte till människa.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.